A nagy előd méltó utódai: átadták a Gundel-díjakat

Éppen öt évvel ezelőtt alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a szakmai szervezetek széles körű bevonásával a világhírű Gundel Károly (1883–1956) vendéglős emlékére a róla elnevezett díjat. Évente hárman olyanok részesülhetnek a kitüntetésben, akik példaértékű követői Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának a magyar vendéglátásban.  Az idei kiválasztottak: Szulló Szabina, Széll Tamás és Meskál Tibor – derült ki ma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban rendezett sajtóeseményen. (A képen az idei Gundel-díjasok.)

A legrangosabb hazai elismerés, amit vendéglátós kaphat, a Gundel-díj; a szakma, a hivatás művelői ítélik oda a legjobbaknak. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével legalább 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, ápolja a magyar vendéglátás történelmi hagyományait és elkötelezettséget érez a megújulása iránt, támogatja a fiatal nemzedék szakmai fejlődését és közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.

Az eddigi díjazottak listája igen tekintélyes: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014, Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015, Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016, Csapody Balázs – 2017, Rosenstein Tibor – 2018.

Tizenhárom szakmai szervezet, három intézmény, a budapesti Gundel étterem, valamint a Gundel-család képviselője dönt a díjazottak személyéről minden évben – a jelöltek munkássága alapján. Az idén 14 személyre érkezett jelölés.

Bár Szulló Szabina még mindig nagyon fiatal, már a 1992-i pályakezdése óta a magyar gasztronómia felemelkedésén dolgozik. Saját tanulóiból épített csapatot, számos tanítványa a világ sok szegletében dolgozik. Az első kelet-európai séf volt, aki 2011-ben Michelin-csillagot kapott a közép-kelet-európai térségben, az Onyx konyhafőnökeként. A közép-kelet-európai országok közül 2016-ban elsőként az ő elnökletével győzött a magyar csapat a Bocuse d’Or európai döntőjén. Széll Tamással együtt 2017 februárjában közös bisztrót nyitottak Stand25 néven, amelynek fő küldetése a magyar konyha és a magyar alapanyagok bemutatása. Két évvel később éttermük a Stand nevű fine dining éttermüket Michelin csillaggal tüntették ki.

Széll Tamás ugyancsak fiatal és kiváló szakember, 14 éves korától dolgozott a pesti Kempinski szálloda konyháján dolgozott, 2008-ban és 2010-ben megnyerte a legrangosabb hazai melegkonyhás szakácsversenyt, a Hagyomány és evolúciót.  

Az országban másodikként 2011-ben az Onyx Éttermet Michelin-csillaggal ismerték el, rá egy évre ő képviselte a hazai szakmát a Bocuse d’Or európai döntőjében. A 19 induló közül a 9. helyet szerezte meg, ezzel Magyarországról elsőként bejutott a Bocuse d’Or döntőjébe. A lyoni döntőben a 24 indulóból a 10. helyen végzett. 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét Budapesten. 2017-ben a Bocuse d’Or lyoni döntőjében a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. Szulló Szabinával közösen 2017 februárjában saját bisztrót nyitott a budapesti, Hold utcai piacon Stand25 néven, amely hamarosan Bib Gourmand minősítést kapott. 2018 júliusában nyitott, és miként már említtetett: a remek szakmai páros Stand nevű fine dining éttermét 2019 márciusában Michelin-csillaggal tüntették ki.

Meskál Tibor? Ő maga a Royal – hallottam valakitől. Valóban, Meskál Tibor mindig meghatározó szerepet játszott a nagykörúti patinás szálloda életében. A szakma egyik meghatározó személyisége. Jelenleg a volt Royal, ma Corinthia Hotel Budapest egyik vezető személyisége. A világ számos pontján dolgozott luxuséttermekben, szállodákban, számtalan híresség – államfő, politikus, sztár – igényeit igyekezett maradéktalanul kielégíteni. Hazatérvén, 1996-ban a Gundel étterem szaktanácsadójaként, teremfőnökeként, majd a többi között az ugyancsak budapesti Fórum Hotel éttermi igazgatójaként dolgozott. A Grand Hotel Royal Éttermesek Társasága 1999-ben az elnökévé választotta; a szakmai klub az ő vezetésével ma is működik. Számos szakmai kitüntetés tulajdonosa, évek óta példás igyekezettel vesz részt a szakma új nemzedékeinek az oktatásában.