Tízezredik tagját köszöntötte az Előadóművészi Jogvédő Iroda

Tízezredik tagját regisztrálta az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Szenthelyi Krisztián énekművésznek Sztevanovity Zorán, az egyesület elnökségének tagja és Gyimesi László elnök adta át a tanúsító plakettet. Fennállásának csaknem három évtizede alatt az EJI bejegyzett tagjainak köre folyamatosan bővül. Az egyéni regisztrációs rendszert 2000 óta működteti az egyesület, akkor még csak 690 tagja volt, azóta csaknem tizenötszörösére nőtt. 

Sztevanovity Zorán elmondta, hogy az egyesült kivívta az előadó-művészek bizalmát, ennélfogva megbízzák a jogdíjaik intézésével. „A múlt évtizedekben a regisztrált előadó-művészek számának bővülése arányosan növekedett azzal, ahogyan a jogdíj egyre nagyobb részét tudtuk egyre pontosabban és arányosabban felosztani” – mondta Zorán. Tavaly a jogosult 66 ezer előadóművész között már több mint 2 milliárd forint jogdíjat osztottak fel.

Szenthelyi Krisztián véleménye: művészetének magas színvonalú műveléséhez elengedhetetlen az anyagi biztonság, amelyet részben az előadóművészi jogdíj sikeres érvényesítése biztosít. „A jogi képviselet elengedhetetlen ahhoz, hogy a műveket a legmegfelelőbb módon tudjuk átadni a közönségnek és maradandót alkothassunk.” – Az EJI által felosztott jogdíj összege a 2007-i 355 millióról 2016-ra 2,2 milliárd forintra növekedett. 

Január 1-jétől újabb alkotások válnak szabadon felhasználhatóvá
 
Az Európai Unióban hatályos szabályozás értelmében ez év utolsó napján megszűnik minden olyan alkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt, azaz 1947-ben hunyt el. Így közkincsbe kerülnek a Robin Hood történetét is jegyző Evelyn Charles Vivian művei, valamint a Dr. Dolittle írója, Hugh Lofting alkotásai is. A magyar szerzők közül a többi között Czóbel Minka és Orczy Emma, továbbá: Tábori Piroska író, költő, műfordító, Rudnóy Teréz író, Takách Béla festő, építész, Vágó József építész munkássága lesz szabadon felhasználható az új évtől.
 
Czóbel Minka a századfordulós magyar líra és szimbolizmus egyik első képviselője. Elsők közt alkalmazta itthon a szabadvers műfaját és tudatosan használta a francia dekadensek stílusát is, így a Nyugat című folyóirat és Ady Endre egyik legfontosabb előzményeként tartják számon. Anyanyelvi szinten beszélt angolul, németül és franciául, költői munkássága mellett műfordítói életműve is érték. Ő fordította először itthon magyarra a szimbolista Verlaine verseit, magyarról németre Az ember tragédiáját, illetve angol nyelven jelentette meg Petőfi több költeményét is, ezek a fordítások most szintén kikerülnek a védettség alól.
 
Orczy Emma családjával Angliába emigrált és ott vívott ki népszerűséget. Több detektívkötet megírása után 1905-ben publikálták A vörös Pimpernel című kalandregényét, mely egy saját maga által fogalmazott, 1903-i nagysikerű színpadi darab átírása. A mű népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy 1995-ben az USA-ban CD-re rögzítették a világirodalom kétezer olyan műalkotását, amelyet mindenkinek „ismernie kell”, és egyetlen magyar vonatkozású műként ez az alkotás szerepel közöttük. Ezek után tizennégy egyéb nyelvre fordították le, majd több tucat mozi- és tv-film készült belőle. A mű fontos inspirációul szolgált a későbbi kalandtörténetek alkotásakor, így például Johnston McCulley Zorro nevű karakterének megteremtésekor is kiemelkedő szerepet játszott.
 

A szellemi tulajdonjogok sajátossága, hogy – a fizikai tulajdontól eltérően – csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó- vagy képzőművészeti alkotásokat. A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára hagyatékot képviselhessenek az alkotások. A belőlük készült feldolgozások, átdolgozások azonban továbbra is mindaddig jogi oltalom alatt állnak, amíg az ezeket készítő szerzők halálától nem telik el a hetven év.