Jó 1200 millió forint jogdíj magyar és külföldi zenészeknek

Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 1200 millió forint jogdíjat fizet ki a napokban mintegy hatvankétezer magyar és külföldi zenész számára. A most lezárt 2018. évi zenei jogdíj-felosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A legmagasabb összegben részesülő tíz előadó jogdíja összesen meghaladja a 33 millió forintot. Az egyesület 130 milliónál is több elhangzást dolgozott fel.

Az EJI több jó kilencmillió elhangzás feldolgozása után 84 előadó-művésznek fizet egymillió forintnál is több jogdíjat. Ennek a 84 előadónak a dalai összesen kb. 2 millió alkalommal szólaltak meg tavaly. Az egy előadónak járó legmagasabb összeg megközelíti az ötmillió forintot. A rádiós, illetve televíziós elhangzások után több mint 57 ezer zenész kap jogdíjat. A feldolgozott hangfelvételeknek mintegy harmada volt magyar.

Számottevően emelkedett a háttérzenei felhasználások után kifizetett jogdíj: csaknem 44 millió forintot kapnak az előadók az EJI-től ezen a címen. Bár a legtöbb kereskedelmi egységben még mindig szinte csak külföldi zenekarok felvételeit játsszák, a hazai előadó-művészek hangfelvételeinek részesedése határozottan növekszik. A felosztáskor az EJI mintegy 2500 millió (!) adatrekordot dolgozott fel az üzletek, boltok, szállodák adatai alapján. A jogdíjból 24 ezernél több zenész részesül. A legmagasabb jogdíjban részesülő tíz előadó több mint hétmillió forintot kap, felvételeik összesen 30 millió alkalommal szólaltak meg 2018-ban.

Azok az előadó-művészek részesülhetnek az idén ilyen kiegészítő jogdíjban, akiknek felvételeit 1963–66 között adták ki először, és a felhasználásukból 2018-ban még bevételt ért el a kiadója. Tavaly mintegy kétezer ilyen, eredetileg Magyarországon készült hangfelvétel volt. Az ezek után fizetett jogdíj elsősorban a már kevésbé aktív előadók számára jár bevétellel. A jogdíj-felosztás mintegy 680 előadót érint.

A következő, az októberi jogdíjkifizetéskor az ismétlési és audiovizuális jogdíjakat osztja fel és fizeti ki az EJI az érintett előadók számára.

Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület az előadók által létrehozott, a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki az érintetteknek. Az EJI-nek kereken 2300 tagja van, tavaly 52 ezernél több előadó-művész számára fizetett ki jogdíjat.