Magyar ötlet: gyorshitel pillanatok alatt

Egy évvel ezelőtt lépett a magyar hitelezési piacra, és „robbantott” is a MiniKölcsön-ajánlatával; most tovább gyorsítja az egyébként is gyors személyi kölcsönhöz jutás lehetőségét a MikroCredit Zrt. A cég, mint a piac legfiatalabb szereplője, alig egy évvel ezelőtt elsőként jelent meg a hazai piacon a teljes körű online folyamaton keresztül – az igényléstől a folyósításig – nyújtott hiteltermékeivel, amelyekkel kis összegű – 25–300 ezer forintos – kölcsönt nyújt. A MiniKölcsönnel megtalálta helyét a hazai személyikölcsön-piacon.  

Mostantól a MikroCredit Zrt. nemcsak Magyarországon, de a térségben is elsőként vezeti be a nem valós idejű ügyfélazonosítást, amelynek használatával már egész nap és bárhonnan megkezdhető a hitelügyintézés. A próbaidőszakban 5–6,5 percbe tellett a kérelem benyújtása, és akár 1 órán belül a kérelmező számláján landolt a hitel összege. – Ilyen az, amikor egy terméket adott technológiához alakítanak ki.

A termékek és a technológia szinkronja a MikroCredit titka, ahogy a legújabb kínálatát beharangozó mai tájékoztatóján újságírók előtt elhangzott. Sárközi Zoltán a cég vezérigazgatója bejelentette: „…A nem valós idejű ügyfélazonosítást lehetővé tevő rendelet[1] tavaly decemberben jelent meg, s mi ezennel elindulunk az online hitelfelvételt még gyorsabbá tevő, bármikor készíthető, szelfi (önarckép – a szerk.) alapú ügyfél-azonosítással”.

A nem valós idejű szelfi videós azonosításnak köszönhetően júliustól a hétköznap éjszaka kezdeményezett hitelfelvételi kérelmeket másnap reggel 8-tól, a hétvégieket hétfő reggel 8 órától már jóvá is hagyja a vállalkozás, ha az ügyfél netán expressz szolgáltatást is kért. „Most már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy éjjel nappal és a hétvégén is egy órán belül tudjunk kölcsönt folyósítani – mondta a cég első embere. – Ennek csupán egy szabályozói akadálya van: az azonnali átutalás bevezetése. Arra készültünk, hogy az azonnali átutalás már az idén július 1-jétől bevezethető, ám nyolc hónapot csúszik… Biztosak vagyunk benne, amint ez lehetővé válik, nagyon gyorsan elkészülünk a MiniKölcsön 3.0-val, hogy akár 1 órán belül folyamatosan tudjuk folyósítani a kölcsöneinket.”

A sajtóeseményen a pénzügyi vállalkozás technológiai partnere, a TechTeamer  Kft. igazgatója, Bodnár Zsigmond beszélt arról, hogy a videós szelfi-azonosítás mögött különleges technológia, biztonságos, egyedi szakértelem áll. Nevezetesen: a FaceKom VideoChat szoftverbe épített egyedi megoldás teszi lehetővé az önarckép-videóban szereplő személy és a feltöltött személyi igazolványban szereplő kép arcfelismerését és összehasonlítását.

Az újításoknak köszönhetően a MiniKölcsön 2.0 folyamatos önkiszolgáló online hiteligénylés és -folyósítás egyedülálló elektronikus aláíráson alapul, amelyhez nem szükséges semmilyen külső eszköz, még okostelefonos alkalmazás sem. Csupán a beépített böngésző segítségével, pár kattintással kiemelten biztonságos elektronos aláírással ellátható a hitelszerződést.

Azért, hogy a (reménybeli) ügyfelek a lehető legegyszerűbben tölthessék föl a dokumentumokat (mindenekelőtt a jövedelemigazolást helyettesítő bankszámlakivonatot), a rendszer segít, miután képes a bankszámla-kivonatok automatikus letöltésére.

Újságírói kérdésre adott válaszból kiderült, hogy mostanáig mindenekelőtt a 22–49 évesek vették igénybe a szolgáltatást. Jó tudni azt is, hogy korántsem kellenek számítástechnikai ismeretek a hiteligényléshez, a hozzájutáshoz a gyors hitelhez.

 


45/2018. (XII. 17.) MNB rendelet – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény végrehajtásának az MNB által felügyelt szolgáltatókra vonatkozó, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvény szerinti szűrőrendszer kidolgozásának és működtetése minimumkövetelményeinek részletes szabályairól