Megalakult az Európai Parlament, megkezdődött a kilencedik ciklus

Ma tíz órakor az alakuló üléssel Strasbourgban elkezdődött az Európai Parlament kilencedik törvényhozási ciklusa. A képviselők 28 tagállam 190 politikai pártját képviselik. A képviselők 61 százaléka új. Az európai törvényhozók háromötöde férfi, kétötöde nő. (Nyitó képünkön a legfiatalabb képviselő, a dán Kira Marie Peter-Hansen.)

Az Európai Parlament elnökét holnap 9 órától kezdve választják meg. Az alakuló ülést a volt elnök, Antonio Tajani nyitotta meg. Az elnökjelöltet a képviselőcsoportok, vagy a képviselők huszada javasolhat kedden 22 óráig. Az eljárás felügyeletére a Parlament nyolc szavazatszámlálót sorsolt ki.

A Parlament a május 23–26-i, 51 százalékos részvétel mellett lezajló európai közvetlen választásokat követően alakult meg hivatalosan Strasbourgban. Minden eddiginél több (61 százaléknyi) képviselő cserélődött le, és a nők aránya (40 százalék) is az eddigi legmagasabb érték (2014-ben 37 százalék volt).

A legfiatalabb képviselő Kira Marie Peter-Hansen Dániából (21), a legidősebb az olasz Silvio Berlusconi (82).

Az új Parlamentben hét képviselőcsoport van, eggyel kevesebb, mint az előző Házban. A képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők azonban bármikor dönthetnek úgy, hogy belépnek egy képviselőcsoportba. 2009 óta a Parlament eljárási szabályzata szerint képviselőcsoport alakításához legalább hét tagállamból minimum 25 képviselő szükséges.

Az európai választások végeredménye és részletek tagállamok és képviselőcsoportok szerint

A képviselők listája képviselőcsoportok és nemzetiség szerint