Kiszínezik az utcákat Bécsben

Londoni mintára kiszínezi az utcáit az osztrák főváros. Két kereszteződésben már tarka aszfaltszőnyeg fogadja az arra járókat. A köztéri művészeti alkotások nemcsak üzenetet hordoznak, de jobb kedvre is derítik a bécsieket, az arra járókat. (A nyitó képen: színes utca Bécsben – jó kedvre derít… © PID/Christian Fürthner)

A londoni Picadilly Circus és a Tottenham Court Road adta az ötletet Bécs legújabb, színesutca-létesítéséhez. Külföldi művészeket hívtak meg, hogy színezzék ki az osztrák főváros egy-egy kereszteződését. Meidlingben és Donaustadtban máris „kiterítették az utcai szőnyegeket”.

A meidlingi Niederhofstraßén látható 75 négyzetméteres alkotás Iris Andraschek munkája és egy hagyományos ukrán szőnyegre emlékeztet. A művész ezzel emeli föl szavát a háború ellen és hirdeti a békés egymás mellett élés fontosságát.

Bécs 22. kerületében, a Dr.-Adolf-Schärf-Platz-on is egy kereszteződés kapott új színeket. A száz négyzetméteres alkotáshoz egy üvegprizmán megtörő fénysugár adta az ötletet. Április végétől pedig csigák másznak (persze rajzon!) majd komótosan a 15. kerületi Zinckgasse/Märzstraße kereszteződésében – emlékeztetve az autósokat arra, hogy lassítsanak a közelben lévő iskola miatt. A csigaházak pedig arra utalnak, hogy jó néha visszahúzódni egy-egy biztonságos helyre és ott erőt gyűjteni, hogy aztán újra előbújva megvalósíthassuk céljainkat.

A három tarka aszfaltszőnyeget a jövőben továbbiak követik majd.