STAT WARS: győri és budapesti diákok győztek

A minap rendezte meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hagyományos középiskolai csapatversenyének, a STAT WARS-nak a döntőjét. A statisztikai kultúrát a diákok körében sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsítő vetélkedőre az idén kilencedik alkalommal került sor; ebben a tanévben minden eddiginél több, 247 diákcsapat jelentkezett a versenyre. Két korosztályban mérték össze tudásukat a négyfős csapatok. A 9–10. évfolyamosok közül a Győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Technikumának „Raklók” nevű csapata, a 11. és annál magasabb évfolyamban pedig a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Technikumának „GLM” nevű csapata bizonyult a legjobbnak a KSH Keleti Károly utcai székházában rendezett döntőn.

Az országos statisztikai verseny az idén a munkaerőpiac, a fogyasztás, a jövedelem jegyében zajlott. Az ország középiskoláit megmozgató statisztikai vetélkedőn csaknem 1000 diák, azaz 39 település 68 iskolájának 247 csapata vett részt. A verseny online fordulóval kezdődött, ennek eredménye alapján jutottak be a csapatok a döntőbe. A 9–10. évfolyamosok közül tíz, a 11. és annál magasabb évfolyamban hat csapat – bajai, budapesti, ceglédi, győri, kecskeméti, makói, nyírbátori, nyíregyházi, pécsi, valamint szegedi iskolákat képviselő közösségek – mérte össze tudását a budapesti fináléban.

A STAT WARS verseny döntője – amit az előző két évben online formában tartottak meg – az idén személyes jelenléttel zajlott a budai Statisztika-palotában. A csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint a „Havi fix”, a „Családi hétköznapok”, a „Mire költünk?”, az „Infláció-kaleidoszkóp”.

A versenyzők élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok dobogósai és felkészítő tanáraik ajándékutalványokat és tárgynyereményeket kaptak. Mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettethetik magukat még a tavasszal. A mostani dobogósok:

9–10. évfolyamos korosztály:

I.: GYSZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum „Raklók” csapata (Győr);

II.: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Bung Banda” csapata (Budapest); III.: Baranya Megyei SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum „Hansquad” csapata (Pécs).

11. és annál magasabb évfolyamos korosztály:

I.: BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum „GLM” csapata (Budapest);II.: Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum „TK”-csapata (Szeged);III.: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Supergirls” csapata (Budapest).

A versenyzők élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok dobogósai és felkészítő tanáraik ajándékutalványokat és tárgynyereményeket kaptak. Mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettethetik magukat még a tavasszal.