Egy éven belül minden második okostelefon 5G-s

A realme, a világ leggyorsabban növekedő okostelefon-márkája és a Counterpoint Research közös tanulmányt jelentetett meg „Making 5G Global: Accessibility for All” címmel. Az anyag az 5G-s okostelefonok világméretű elterjedését, a jelenlegi piaci helyzetet, az 5G-evolúció műszaki trendjeit és az 5G elterjedésében élen járó márkákat és régiókat elemzi.

A tanulmány szerint az 5G elterjedése minden eddigi mobiltelefonos adatátviteli nemzedéknél gyorsabb ütemben zajlik. Az idei első negyedévében – alig egy évvel a világ első kereskedelmi célú 5G-s hálózatának üzembe helyezése után – a világon eladott okostelefonok közül csaknem minden harmadik támogatta az 5G-s technológiát. A fejlett országok élen járnak az 5G elterjedésében, azonban változás várható, mivel egyre több feltörekvő ország is kezdi beindítani saját kereskedelmi 5G-s szolgáltatásait.

A kutatásból néhány meglepő tényre is fény derült az 5G-s okostelefonok árának alakulásával kapcsolatban: a korábbi (2G-, 3G-, 4G-) generációk korai elterjedésében hagyományosan a drága készülékek játszották a főszerepet, az 5G átformálta a piaci dinamikát. Tavaly az összes eladott 5G-s okostelefonnak csaknem kétötöde az alsó és a középkategóriából került ki. Ahogy az átlagos eladási ár a jövőben várhatóan továbbra is lendületesen csökken majd, arra lehet számítani, hogy 2022 végére a világon eladott minden második okostelefon támogatni fogja az 5G technológiát.

A realme, egy általa végzett közvélemény-kutatás eredményeivel, valamint a fiatalok készülékhasználati szokásaival és az 5G-s készülékekkel szemben támasztott elvárásaival kapcsolatos megfigyeléseivel járult hozzá a jelentéshez. Kiderült: bár a kedvező ár is fontos, a fiatal használók a formatervvel és a teljesítménnyel kapcsolatban sem szívesen kötnek kompromisszumot. Elvárják, hogy az 5G-s telefonok mutassák meg, milyen gyökeres a fejlődés az 5G technológia a régebbihez képest, de ez nyilvánuljon meg az egyedi kivitelben és a szolgáltatásokban is. A fiatal használók az eddiginél vékonyabb, könnyebb és tetszetősebb kivitelű okostelefonokra, emellett fejlettebb műszaki tartalomra, például még jobb kijelzőkre és nagyobb kapacitású akkumulátorra vágynak.

A kutatási anyag az 5G-s okostelefonok tavalyi piacát is feltérképezte, és a realme-t a világ leggyorsabban növekvő piaci szereplőjének nevezte, mely 2020-ban az előző évi teljesítményéhez képest kétharmados növekedést ért el. A realme először 2020 első negyedévében szerepelt a világ öt legnagyobb 5G-s okostelefon-értékesítő vállalata között – ennek hátterében a cég erős online jelenléte és a teljes középkategóriát lefedő, stabil termékpalettája állt. A rendkívül kiélezett árversennyel jellemezhető 100-199 USA-dolláros átlagos ársávban a realme a harmadik helyet foglalta el a gyártók között, miközben a 200-299 USA-dolláros, felső-középkategóriás kategóriában is egyre látványosabb piaci részesedést szerzett.

A tanulmány innen letölthető.