A családok harmadának nincs vagy elavult a számítástechnikai eszköze

Az egészségügyi szakértők figyelmeztetése szerint Magyarországnak is fel kell készülnie a koronavírus járvány 4-ik hullámára. A magyar családok nagy többsége arra számít, hogy a járvány felerősödése újabb iskolabezárásokhoz vezet az idén ősszel – derül ki a MediaMarkt felméréséből.

A megkérdezett szülők négyötöde szerint biztosan lesz átmeneti ideig digitális oktatás a járvány újabb hulláma miatt, illetve valószínűleg nem elkerülhető, hogy az iskolák átmenetileg bezárjanak.

A felmérés rámutatott, hogy a magyar családok közel harmadának gondot okozna, ha újra digitális oktatást vezetnének be az iskolákban, mert az otthoni műszaki eszközök száma vagy minősége nem megfelelő ahhoz, hogy a gyerekek be tudjanak kapcsolódni a digitális tanórákba. A válaszokból az is kiderül, hogy a leginkább hiányzó műszaki eszköz a laptop (35%), ezt követi az internetjel-erősítő (22%), a nyomtató (19%), az asztali számítógép (17%), valamint a számítástechnikai tartozékok (17%). A kutatás eredményét – munkatársai tapasztalatai alapján –a MediaMarkt ügyvezető igazgatója is megerősítette.

Az üzletlánc forgalmi adataiból kiderül: látványosan megnövekedett az érdeklődés az otthoni munkavégzéshez és tanuláshoz is köthető termékek iránt. Tavaly a pandémia első, majd a második hulláma kezdetén, a digitális oktatásra és az otthoni munkavégzésre történő átállás miatt megkettőződött a nyomtatók és az e-book olvasók forgalma, miközben a legnépszerűbb termék noteszgép volt: hirtelen sokszorosára nőtt a készülékek forgalma egy átlagos hónaphoz képest. Most, augusztusban ugyancsak megélénkült az IT-termékek – laptop, nyomtató, monitor, táblagép, kamera – iránti a kereslet.

A felmérést a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. készítette 501, iskoláskorú gyermeket nevelő magyar személy megkeresésével 2021. augusztus 06–12. között.