Irány a 4G meg az 5G – eddig 50 ezren cseréltek mobiltelefont

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatók 3G-hálózatainak lekapcsolási terveit figyelembe véve hirdette meg februárban a mobiltelefon-csereprogramját. Eddig már több mint ötvenezer elavult mobiltelefont cseréltek 4G- vagy 5G-képes eszközre. A hazai mobiltelefonok modernizációját célzó akcióban kicserélt eszközök mintegy kétharmada a 3G-nél még korszerűtlenebb, 2G-képes telefon. (A nyitó kép forrása: telefonguru.hu.)

A támogatási programot az NMHH azért hirdette meg, hogy a 3G-készülékek tulajdonosai az elavult hálózat megszűnte után is használhassák a mobilinternet előnyeit, illetve hozzájáruljon a lakosság által használt mobiltelefonok modernizációjához. 

Az eltelt hét hónapban ötvenezren cserélték le elavult, 2- vagy 3G- képes mobiltelefonjukat korszerűbb, legalább 4G-s eszközre az NMHH országos támogatási programjának segítségével. A készülékcserék mintegy 70 százaléka független forgalmazóknál, elektronikai áruházaknál valósult meg, a vásárlások 30 százaléka pedig a három nagy mobilszolgáltató bolthálózatában történt. Mintegy hatezren Budapesten vették igénybe a támogatást, a megyékben pedig mindenekelőtt Hajdú-Biharban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmárban éltek a legtöbben a kedvezményes készülékvásárlás lehetőségével.

A hírközlési hatóság mobilkészülék-csere programja július 18-tól a fogyasztók számára kedvezően újult meg: a támogatási összeg 40 ezer forintra nőtt, megszűnt a 120 ezer forintos készülékvásárlási limit.

A Magyar Telekom június 30-ára teljesen leállította 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig májusban kezdte meg a lekapcsolást. A technológiai fejlesztés a legfeljebb 3G-képes mobiltelefon-használókat érinti: ahhoz, hogy ők továbbra is élvezhessék a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassák a csevegőalkalmazásokat, a levelezőapplikációkat, a navigációt, 4G- és 5G-képes mobiltelefonra kell váltaniuk. Ebben segíti őket az NMHH programja. Azoknak, akik hanghívásra, sms-küldésre használják a készüléküket, nincs tennivalójuk, ezek a funkciók továbbra is működnek majd a 2G-hálózatokon.