Egy (nagy)fiú a zongoránál: Kendik Péter

Boros Ferenc, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár Bájoló sorozatának szóvivője ez alkalommal is egy tehetséges fiatallal beszélgetett: Kendik Péter zongoristával. A Kiss Sándor Művészeti Díjjal 2017-ben elismert pianista hatéves kora óta zongorázik, könnyűzenei stílusban, feldolgozásokat, zongoraátiratokat készít ismert, kedvelt dalokról, világslágerekről. Kezdetben klasszikus zenét játszott, ezért hasonló hozzáállással, technikával fordul a könnyűzenéhez is, mint mondta: a népszerű dalok napjainkban a nagy elérhetőség miatt a közönség széles rétegét meghódítják, szabad szellemiséget, lelkületet adnak, feldolgozásra csábítanak.

A házigazda kérdésére, hogy mi varázsolta el a zongorában, a fiatal pianista elmondta: úgy érzi, ezzel a hangszerrel, a sok billentyűvel, a hangok széles skálájával lehet leginkább visszaadni a dalok mondanivalóját.

A szombathelyi zongoristának már több videóklipje is megjelent az interneten, a filmeket Tóth Gergely, a Pannonia Pictures munkatársa készítette, szép és különleges helyszíneken, a többi közt az Abért tónál, a szombathelyi 14 emeletes ház tetején, és a Fő téren is.

Hamarosan elérhető lesz legújabb videóklipje, ami Kőszegen a Zwinger (Öregtorony) boltíves, téglás pincéjében készült, Camila Cabello énekesnő „Havana” című dalának zongoraátiratáról. A fiatal művész szerint a videóklipek helyszínén visszaköszön a dalok mondanivalója, érzésvilága.

Büszkén említette, hogy az Universal Pictures is felfigyelt az Imagine Dragons – Believer című dal zongora-feldolgozására, és szerződést ajánlott, amely szerint a neves amerikai cég felhasználhatja videoklipjét reklámokban, filmelőzetesekben és tv-show műsorokban egyaránt.

Kendik Péter beszélt még közönségének arról, hogy miként választja ki a dalokat: fontos, hogy a zenemű dallamos, ritmikus legyen, hallás után lejátszható. Minden esetben nagy kihívás számára a zongoraátirat, a dal átalakítása saját lelkületére, és a zenéhez illő különleges, egyedi képi világ megteremtése.

Saját dalokat is ír, érzéseit billentyűkbe önti, többnyire a melankolikus témák ösztönzik komponálásra, mint mondta, ezeket tudja szebben eljátszani, érzéseit itt tudja jobban kifejezni.

Dallamillusztrációként egy sor ismert és kedvelt könnyűzenei feldolgozását is eljátszotta a zeneszerető közönségnek, köztük néhány saját művét is – nagy sikerrel.