Bécsben egyedülálló szülők is jogosultak önkormányzati bérlakásra

Bécsben folyamatosan növekszik a gyermeküket egyedül nevelők száma. Az ő lakhatási igényeikre is gondolt az osztrák főváros, ezért július 1-jétől az „egyedülálló szülő” kategória is helyet kap a kedvezményes, támogatott bérlakások megigénylésénél. (A nyitó képen: Felújított önkormányzati bérlakások © PID / Christian Fürthner.)

Egyre többen vannak az osztrák fővárosban, akik gyermeküket egyedül nevelik. Az egyedülálló szülők száma 2014-ben 68 000 volt, 2018-ra viszont már elérte a 84 000-et. Az egyszülős családok nehezebb anyagi helyzetben vannak, így a lakhatás is problémás a számukra. Bécs városa ezért július 1-jétől beveszi az egyedülálló szülőknek is lehetőséget ad a pályázásra a város által támogatott lakásokra, illetve önkormányzati bérlakásokra.

Akik bizonyos alapvető követelményeknek megfelelnek – 17 évesnél idősebbek, osztrák vagy európai uniós állampolgársággal rendelkeznek és jövedelmük egy bizonyos szint alatt van – automatikusan jogosultak valamilyen Bécs által támogatott lakhatásra. Akik viszont ezen kívül úgynevezett „alapos indokkal” is alá tudják támasztani lakhatási igényüket, azok már jogosultak a még kedvezményesebb önkormányzati bérlakásra is, melyből Bécsben mintegy 220 ezer található. Ilyen alapos indok például, ha 30 év alatt valakinek még nincs saját lakása, esetleg nem bérel, hanem a szüleinél lakik; ha a jelenlegi lakása túl kicsi és a lakók száma ehhez képest túl sok; ha 65 évesnél idősebb és olyan lakásban lakik, ahol nincs lift, vagy ahol nincs fürdőszoba és/vagy wc, illetve ha egy kerekesszékes személy akadálymentesített lakásba költöznék. Ez a lista bővült most: olyan személy is jogosult a támogatásra, akinek nincs saját tulajdonú, vagy bérelt lakása, és kiskorú gyermeket nevel.

Bécs a jövőben épülő támogatott lakásoknál is ügyel majd arra, hogy az egyszülős családoknak is megfelelő és megfizethető otthonuk legyen.