Egyetemisták százai építik a holnap házait a szentendrei szoláris faluban

A szentendrei Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs házépítő versenyen részt vevő egyetemi csapatoknak két hetük van arra, hogy a már elérhető megújuló technológiák és rendszerek ötvözésével egyedi, újszerű és energiatakarékos megoldásokat mutassanak be a közönségnek. A jövő építészeti megoldásait szemléltető „szoláris falu” július 13-tól várja a látogatókat Szentendrén. A felépülő 10 mintaházat kívülről-belülről, bárki ingyen megtekintheti.

Az amerikai egyetemisták számára 2002-ben kezdeményezett Solar Decathlon építészeti verseny mára meghódította a világot. Küldetése: a fiatalok által felépített mintaházak által mutassa be és népszerűsítse a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldásokat, növelje a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságát, és szélesebb körben is felhívja a figyelmet a megújuló energiák és az energiát hatékonyan hasznosító szerkezetek fontosságára, lakossági hasznára.

Az idei Solar Decathlon Europe rendezési jogát az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. nyerte el Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) közösen.

Hazánkat önálló csapatként a Műegyetem „koeb” csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli. Önálló csapatként vagy egyetemi konzorciumi összefogásban francia, belga, thaiföldi, román, holland, algériai és spanyol egyetemek képviselői mérettetnek meg a verseny 10 kategóriájában. A Solar Decathlon Europe idei fő témája a meglévő épületállomány felújítása.