Egymilliárd mobilos használja a Galileót


Holnap várhatóan egymilliárdra növekszik a Galileo, az uniós műholdas navigációs rendszer mobiltelefonos használóinak tábora. Az esemény egybeesik az Európai GNSS (Global Navigation Satellite Systems) Ügynökség megalakulásának 15. évfordulójával. Az ügynökség a Bizottság legfontosabb partnere a Galileo működtetésében.


A Galileo 2016 decembere óta „kezdeti szolgáltatásokat” nyújt, amelyek pontos helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jelek segítségével könnyítik meg a polgárok és a vállalkozások mindennapjait. Ebben a teljes körű működést megelőző kezdeti, kísérleti szakaszban a Galileo-jeleket más műholdas navigációs rendszerekkel kombinálva lehet használni. Amikor a rendszer már teljes körűen működni fog, a használók a többi műholdas navigációs rendszertől függetlenül tudják majd használni a Galileo-jeleket.

A műholdas navigációt lehetővé tévő okostelefon-chipek gyártóinak ma már 95%-a készít Galileo-kompatibilis chipeket. Az a megállapítás, hogy holnap egymilliárdra emelkedik a Galileo mobiltelefonos használóinak a száma, a Galileóval működő okostelefonok világszerte értékesített mennyiségén alapul, a valóságban azonban a használók száma ennél is nagyobb. Európában például a piacon forgalmazható új személygépkocsi-modellek mindegyike fel van szerelve olyan e-segélyhívó rendszerrel, mely a Galileo közvetítésével továbbítja a jármű helyzeti koordinátáit a segélyhívó szolgálatoknak. Ez évtől a Galileót a teherautók sebességet és távolságot rögzítő digitális menetíró készülékeibe is beépítik avégett, hogy javuljon a vezetési időre vonatkozó szabályok megtartása és a közúti közlekedés biztonsága.
A Galileo kulcsfontosságú kutatási-mentési szolgáltatást is kínál: ezzel 10 percnél kevesebbre csökkenti azt az időt, amely alatt észlelni lehet a vészhelyzeti jeladóval rendelkező bajba jutott személyeket a tengereken, a hegyekben és a sivatagokban. A Galileónak köszönhetően 10-ről 2 km-re javult a helymeghatározás pontossága. A rendszer ezen felül a jövőben jelezni fogja a bajba jutottak számára, hogy úton van a segítség.

A Galileo a kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS = Public Regulated Service) révén a közigazgatási szerveket is támogatja a biztonsági szempontból érzékeny helyzetekben. A nemzeti vészhelyzetek vagy válsághelyzetek – például terrortámadások – esetére ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál a kormányzati felhasználók számára, így biztosítva az érintett szolgáltatások folytonosságát.

Alakulóban az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a múlt hetekben a tagállamok által javasolt jelöltek mindegyikével hivatalos megbeszélést folytatott, ma pedig jóváhagyta a biztosjelöltek listájának tervezetét, amelyet az Európai Unió Tanácsa terjesztett elé.

Az elnök asszony holnap fogja bejelenteni, hogy a jelöltek közül ki, melyik biztosi tárcáért lesz felelős, és holnap ad tájékoztatást arról is, hogy elnökként hogyan kívánja megszervezni a hivatalba lépő Európai Bizottság munkáját.

A biztosjelöltek teljes listáját is tartalmazó közlemény itt olvasható.

Ursula von der Leyen honlapja