Egyre kevesebb a hazai játékgyártó

Hatodik éve csökken a játékgyártó cégek száma hazánkban, ma már mindössze 177 ilyen vállalkozás működik. A feldolgozóipar sok területén ugyanis jóformán lehetetlen versenyezni az olcsó és tömeges ázsiai behozatallal – és ez a játékgyártásra ez különösen igaz. (A nyitó képen: ma is hódít az idén 45 éves Rubik-kocka.)

Azoknak a cégeknek van esélye a hosszú távú fennmaradásra, amelyek a drága munkaerő mellett is tudnak kimagasló minőségű, eredeti, és kiváló minőségű termékeket gyártani. A technológiai hatékonyság is nyerő tényező lehet, de ez már sokkal nehezebb pálya, hiszen ez a fajta termelékenység csak igazán nagy sorozat esetén kifizetődő.

Napjainkban mintegy 57 milliárd forint a hazai játékgyártók éves összesített árbevétele, kétharmadával több a 2013-i eredményhez képest. Mintegy 4000-en dolgoznak az ágazatban, ahol – tekintettel a különleges szakértelmet követelő feladatokra – a bérek is növekszenek.

A játékgyártó vállalkozások háromötöde Budapestre és Pest megyére van bejegyezve, hasonlóan a közép-magyarországi cégekhez. Nagy többségük tisztán hazai tulajdonú, mindössze tíz százalékban van jelen külföldi rész. Az ezermillió forint éves árbevételű játékgyártók körében viszont már ötven százalékra rúg a külföldi érdekeltség, ami ugyancsak megfelel a hazai átlagnak.