Lassan éled a használtautó-piac

Májusban a DataHouse adatai szerint 8907 import személyautó állt hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 17 százalékkal több ugyan, azonban a tavaly májusi adatokhoz képest továbbra is tetemes, 39 százalékos elmaradást mutat.

Eközben a hazai autópark másik utánpótlási forrását adó újautópiacon mindössze 6472 személygépkocsit adtak el, 54 százalékkal kevesebbet, mint tavaly májusban, amikor 14 213 jármű lelt gazdára.

A használtautó-behozatalban megindult lassú növekedés a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos visszavonásával, különösen a határon átlépő magánforgalom korlátozásának feloldásával lendületet kaphat a következő hónapokban. Ezzel párhuzamosan a kereslet is látványosan újra növekszik, amit az is jelez, hogy az internetes használtautó-keresések száma a március közepi 45 százalékos visszaesést követően május végére 15 százalékosra dolgozta le elmaradását a járvány előtti szinthez képest.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint az elmaradás a használtautó-behozatalban hónapról hónapra fokozatosan csökkenni fog. Ha a vírusnak az ősszel nem lesz a gazdasági életet ismét bénító hulláma, akkor az idén 125 ezer használt autó behozatalára számíthatunk, bár ez is ötödével elmarad a tavalyitól.

Az idei első öt hónapban 45 315 új autót helyeztek forgalomba, jó negyedével kevesebbet, mint esztendővel azelőtt.