Egyre több a tulajdonosok lakcímén működő vállalkozás

Mintegy 200 ezer vállalkozás székhelye egyezik a tulajdonosok lakcímével, de nem csupán a mikrovállalkozások szaporodnak.

Egy vállalkozás székhelye már önmagában is sok mindent elárulhat egy adott cég működéséről. Sokak számára egyáltalán nem mindegy, ha egy cég irodaházban vagy lakáson működik. Természetesen önmagában még nem minősítő tényező egy cím, de a sok pénzügyi és egyéb eljárási adat mellett egy cím információmorzsákat árulhat el az adott vállalkozás kultúrájáról, működéséről.

A székhelycímek vizsgálata még fontosabbá válik, ha egy adott vállalkozás székhelyét nem önmagéban, hanem egyéb vállalkozások székhelyével vagy éppen tulajdonosok lakcímével együtt vizsgáljuk.

A címkapcsolatok akár döntő hatásúak lehetnek egy-egy vállalkozás megítélésére. A legtöbb esetben nem lehet kijelenteni egy adott székhelycímről, hogy jó vagy rossz, de egy adott ügylet, partnerkapcsolat kialakításakor már fontos tényező lehet. Ha egy adott címen tömegesen működnek vállalkozások, akkor érdemes jobban utánajárni, hogy az adott cím egy kulturált irodaház, netán egy cégtemető, vagy éppenséggel hajléktalanszálló.

Ma Magyarországon a 194 ezer vállalkozás (az összesnek 37 százaléka) valamelyik tulajdonos lakcímén működik; legtöbb esetben kis vállalkozásokról van szó, miközben ez a vállalkozói kör 328 ezer (!) bejelentett alkalmazottnak ad munkát, azaz nemzetgazdasági szempontból is tényezőnek számítanak. A tulajdonos címén működő vállalkozások száma az elmúlt években még növekedett is. Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb a tulajdonosok címén működő vállalkozások aránya, a fővárosban a legalacsonyabb, de még ott is jó 28 százalék.

A tulajdonos címén működő vállalkozások számának növekedése nem jelenti azt, hogy a hazai cégbázis tovább aprózódott volna, hiszen a teljes cégbázishoz képest az arányuk még valamelyest csökkent is. Ráadásul működik az országban 700 olyan társas vállalkozás, amely valamelyik tulajdonos lakcímére van bejegyezve, és éves árbevétele meghaladja az 1000 millió forintot. E vállalkozások száma ráadásul igen lendületesen növekszik, mert egy évvel ezelőtt még alig 600 ilyen vállalkozás működött az országban.

Jelenleg 528 hazai társas vállalkozásnak valamelyik (hivatalosan bejelentett) tulajdonosa hajléktalanszállón lakik. A hajléktalanszállóhoz köthető cégek száma erőteljesen növekedett is a múlt években. Az ilyen vállalkozásokra érdemes óvatosan bánni. Nem általánosítható, de fellelhető gyakorlat hazánkban, hogy a tulajdonosok úgy próbáltak menekülni a hátrahagyott tartozások elől, hogy nehéz helyzetbe sodródott magánszemélyeknek játsszák át vállalkozásukat.

A címkapcsolatok másik kategóriája: amikor egy adott címen sok vállalkozás működik. Ha egy tulajdonosnak több vállalkozása van, akár gazdaságilag indokolt is lehet a közös székhely, csakhogy… Jelenleg 117 olyan székhelycím szerepel a hazai cégjegyzékben, ahova több mint 100 társas vállalkozás van bejegyezve. Önmagában ezzel még semmi probléma nem lenne, de az adatok azt mutatják, hogy e címeken nagy a problémás vállalkozások aránya.

A koronavírus idején – a moratóriumok miatt – valamelyest javult ugyan a végrehajtások és a megszüntetésre irányuló eljárások száma, de még mindig erős a kapcsolat az adott címen működő vállalkozások száma és a negatív eljárások aránya között. Különösen a 20-nál több céget működtető székhelycímeken látványosan növekszik a negatív eljárások aránya.