Egyre több fiatal vállalja az eladósodást

A netrisk.hu pénzügyi összehasonlító – a bankkalkulator.hu adatai szerint – egy év alatt látványosan nőtt a lakosság hitelfelvételi aktivitása. A cég az idei első negyedévben 26 százalékkal több személyihitel-igényt továbbított, melynek átlagos összege 1,48 millió forint volt, ami hatodával haladja meg a tavaly hasonló időszakban mért 1,28 milliós átlagot. A háromnegyed részt szabad felhasználású hitelekből álló állomány átlagos futamideje 51 hónap, átlagos teljes hiteldíj-mutatója 14,5 százalék volt.

Az igényelt személyi hitelek hetede haladja meg a hárommillió forintot. A hitelösszegek növekedésével párhuzamosan a havi törlesztőrészletek is növekedtek: havi 31 600-ról 35 400 forintra.

A vállalt törlesztőrészletek emelkedése természetesen összefüggésben van az ügyfelek jövedelmének folyamatos növekedésével. Az idei első negyedben a személyi hitelt felvevők 24,1 százalékának volt havi 250 ezer forintnál több jövedelemmel; ugyanez az arány 2016 elején 18,3 százalék volt.

Egyre inkább a fiatalabb korosztályok irányába tolódik a személyi hitelt felvevők köre. Esztendővel ezelőtt a 45 évesnél idősebbek aránya még 45 százalék volt, az idei első negyedévben már kevesebb már csak 31 százalék. Viszont: 5-ről 13 százalékra emelkedett a 25 évesesek vagy még fiatalabbak aránya.