Egyre több nyugdíjas szülő szorul támogatásra 

Ma már egyáltalán nem mondható, hogy a lakosság nyugodt lenne nyugdíja felől. A 18–29 éves korosztály arra készül, hogy anyagilag segítse nyugdíjas szüleit. A KSH adatai szerint 2018 második negyedévében több mint 2,7 millió volt a gazdaságilag inaktívak száma , és bár a gazdaságilag aktív társadalom terebélyesedik, az időskori függőségi ráta így sem mérséklődik: az aktív korúakra jutó időskorúak száma tavaly megközelítette a 28 százalékot , ami azt jelenti, hogy 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 65 éves és annál idősebb (nyugdíjas) személy jut – ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog. (Kép: abendzeitung)

Bár 2012 óta növekvő tendenciát mutat a magyar átlagnyugdíj összege: 2017-ben még így is csak nettó 124 ezer forint volt az ellátás átlagos havi mértéke, és ez még mindig látványosan elmarad – átlagosan 37%-kal alacsonyabb – a tavalyi átlagkeresettől, ami a nettó 197 500 forint volt.

Ha csak arra gondolunk, hogy a nyugdíjba vonuláskor az átlagokat tekintve is összébb kell húzni a nadrágszíjat, és azzal nem is számolunk, hogy elöregedő társadalmunk egyre nagyobb terhet ró az aktív keresőkre, ami miatt csökkenhetnek majd a nyugdíjak, akkor is érthető, ha a fiatalok már most tisztában vannak azzal, hogy a jövőben anyagilag támogatniuk kell majd nyugdíjas szüleiket. 

A Generali friss kutatásának eredményei alapján a megkérdezett felnőttek több mint fele tervezi támogatni nyugdíjas szüleit, ötödük pedig már jelenleg is ezt teszi. A szüleiket támogatni tervező felnőttek közül is kiemelkedik a 18–29 éves fiatal felnőttek korosztálya, amelynek több mint 70 százaléka tervez anyagi hozzájárulást. Ugyanez az arány a 30–59 éves korosztályban alig 50 százalék. A két korcsoportban nemcsak a támogatásra való hajlandóság, hanem a támogatás rendszeressége és összege tekintetében is nagy a különbség: a 18–29 évesek a havi rendszeres támogatást részesítenék előnyben, és átlagosan 29 800 forintot szánnának erre a célra, a 30-59 évesek 19 600 forintot tartanának reálisnak, csaknem 40 százalékuk pedig a havi rendszeres támogatás helyett inkább az alkalmankénti támogatás mellett döntene. 

„A nyugdíjak jelenlegi összege miatt is egyre nagyobb a szükség a nyugdíjas szülők anyagi támogatására – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója. – Bár a kutatásunk eredményei azt bizonyítják, hogy a fiatal generáció nyitott a szülei megsegítésére, érdemes idejében gondolni a saját jövőnkre is. A jókor megkötött nyugdíjbiztosítással tetemes megtakarítást halmozhatunk fel, ami nagyobb anyagi biztonság annál, mintha kizárólag a gyermekünk hozzájárulására támaszkodnánk, és ez a nagykorú gyermek számára sem okoz anyagi megterhelést.”

http://http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf024g.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde510.html
https://napicsart.blog.hu/2016/06/05/igy_valtozott_az_atlagnyugdij_az_elmult_evekben
https://bankmonitor.hu/cikk/a-kep-elkeserito-a-nyugdijakrol-pedig-majdnem-dobogosok-vagyunk/
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker1712.html