Egyre több támadás éri a közúti szállítmányokat

A közúti áruszállításban részt vevő jó 2600 jármű ellen követtek el bűncselekményt tavaly Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. A magyar utakon a rendőrség kamionban, tehergépjárműben elkövetett ötven bűncselekményt vizsgált 2016-ban.

A közúti árufuvarozók ellen elkövetett bűncselekmények száma tavaly riasztóan megugrott az európai, közel-keleti és afrikai térségben. Az eseményeket számon tartó, hollandiai székhelyű nemzetközi szervezet, a TAPA (Transported Asset Protection Association / Szállítási Védelmi Szövetség) adatai szerint 2015-höz képest tavaly csaknem háromnegyedével több ilyen káresemény történt. Nagy-Britanniából jelentették a legtöbb támadást, 1188-at. Egy bűncselekményre vetítve az átlagos kár meghaladta a 68 000 eurót, vagyis a 20 millió forintot. A legnagyobb kár viszont egy olasz kamionost érte, akinek járművéből négymillió euró értékű ékszert raboltak el a tavaly.

A veszteségek a lehető legcsekélyebbre csökkentése és a bűncselekmények megakadályozása és felderítése céljából a nemzetközi és hazai fuvarozói ágazat szereplői egyre gyakrabban vesznek igénybe távközlési és informatikai (telematikai) szolgáltatásokat szállítmányuk védelmére. A rakomány folyamatos nyomon követésének köszönhetően a központban azonnal látják, ha az autó elhagyja a számára kijelölt útvonalat, vagy ha a vezető túllépi a várakozási idejét, aminek hátterében akár rablás(i kísérlet) is állhat.

Hazánkban a nyomozás lezártát figyelembe véve 2015-ben 101, tavaly 50 olyan bűncselekményt regisztrált a rendőrség, ahol az elkövetés helyszíne kamion, vagy tehergépjármű volt.

A magyar adatok hallatán a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) főtitkára, Dittel Gábor elmondta: „…arra törekszünk, hogy a biztosító társaságok is vegyék figyelembe árukár-biztosításai árképzésükben azt, ha egy vállalkozás a rakomány biztonságát növelő technikai eszközt, például GPS nyomkövetést, vagy raktérajtó nyitást érzékelő eszközöket használ, csökkentendő a biztosító kockázatát. Ez ma még nincs így”.

A fuvarozó cégek esetében a GPS-alapú járműkövetés ma már bűnmegelőzést szolgáló alapvető védekezési forma, ami kiegészülhet egyéb IT-megoldásokkal is. Európában csak az idén májusban több mint hatmillió euró értékben tulajdonítottak el árut közúti szállítás közben. Mivel a bűncselekmények háromnegyede nem őrzött parkolókban következik be, ezért a szervezet egyik fő célja az őrzött parkolók számának növelése.