Élet 10–20 négyzetméteren: nagy gondot is okozhat a mini

A 10-20 négyzetméter közötti ingatlanok, vagyis a mini garzonok/mini lakások különlegességük miatt mindig nagyobb figyelmet kapnak az átlagosnál. Igaz, csekély részét képezik a forgalomnak, de a Duna House szakértőinek tapasztalata alapján rengeteg lehetőség rejlik bennük. (A nyitó képen: 15 négyzetméteres lakás párizsi tetőtérben; a kép forrása: https://www.houzz.de)

A mini lakások keletkezésének története nagyon sokféle lehet. A legtöbb esetben valamilyen egyéb funkciót betöltő kisebb, jellemzően a szuterén vagy földszinti részen található helyiséget – például gondnok- vagy cselédlakásokat – alakítottak, illetve alakítanak át lakássá; nem ritka a tárolókból, garázsokból létrehozott mini otthon sem. Ingatlanpiaci befektetők gyakorta a régi, nagypolgári, sőt, az átlagos méretű, 50-60 négyzetméteres ingatlanokat osztják fel két-három, kis alapterületű új lakásra, ha megtehetik. Így ugyanis gyorsan és nagy haszonnal tudják eladni őket. A pandémia előtt pedig ezt a befektetési igyekezetet Airbnb-hullám is felerősítette. (Az Airbnb a kaliforniai San Franciscóban bejegyzett amerikai vállalat; online piactért üzemeltet szálláslehetőségek, elsősorban nyaralók, turisztikai célra kiadott lakások területén.)

Lakás két személyre (Kép: Der Spiegel)

Budapesten inkább a belvárosban, és a VII., VIII., XI. és XIII. kerületben népszerűek, kelendők ezek a lakások. A főváros vonzáskörzetében és távolabb is van kereslet rájuk, ám ezekben az esetekben már nem lakásokról, hanem kertkapcsolatos kis házakról beszélhetünk. Az árat alapvetően meghatározza a helyszín és persze az ingatlan állapota, ezért nehéz átlagról beszélni.

Összességében elmondható, hogy fajlagosan drágábbak a kis alapterületű ingatlanok. Mivel Budapesten jellemzően használt téglalakásokról van szó, ezért a Duna House legfrissebb elemzése szerint átlagosan 800-900 ezer forintos négyzetméterárakkal (!) érdemes kalkulálni, és ma már az sem meglepő, ha egymilliónál drágábban kínálják őket – persze négyzetméterenként. A vidéki kis házak esetében az átlagos négyzetméterár 200-400 ezer forint.

A Duna House által tavaly eladott ingatlanoknak alig 1 százaléka volt mini lakások. Országosan jelenleg 68, húsz négyzetméteresnél kisebb ingatlan szerepel a cég kínálatában; ha a 25 négyzetmétereseket is bele számítják a kínálatba, akkor már 170 lakásra nő választék. Az ingatlanpiaci forgalomnak tehát viszonylag csekély része a mini otthonok, ám különlegességüknél fogva mindig nagy figyelmet kapnak.

Benedikt Károly, a Duna House vezető munkatársa tudósítónknak elmondta: a mini lakásokra iránti figyelem fő oka a befektetés. Sok, egyedül élő fiatal első lakásként választja otthonául. Lakáskiadásra is alkalmasak a minik, mindenekelőtt diákok és turisták körében.

A szakember elmondta, hogy a mini lakások kialakítása, berendezése gyakorta szakembert kíván. Például: hálóhelyül szolgáló galéria kialakítása, bizonyos funkciók átgondolt összevonása, célszerű bútorméretezés.

Az ingatlanos tanácsa, hogy tárolóból vagy garázsból átalakított lakás eetén mindig ellenőrizzék a tulajdoni lapot, különös tekintettel arra, hogy valóban lakássá minősítették-e az ingatlan(rész)t. A nagy lakások felosztásából kialakított mini garzonok esetén is célszerű megvizsgálni a jogi viszonyokat, engedélyeket, és azt is, hogy önálló mérőkkel rendelkezik-e a lakás.