Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

 

Egy nemrégiben elvégzett elemzés szerint átlagosan 3,7 év (44-45 hónap!), így – a terápiás kezelések látványos fejlődése ellenére sokszor éveken át változatlan marad a betegek számára elérhető terápiák köre. Ezt még a bürokratikus közbeszerzési eljárás is tetézi, ami további hónapokig tart.

Ugyanakkor a legújabb gyógyszerek alkalmazása alapvetően hozzájárul a születéskor várható élettartam növeléséhez olyan országokban, ahol a betegek megkapják az életre a lehetőséget. Hazánk ebből a szempontból is sereghajtó Európában.

Tavaly október 27-én hirdette ki az emberi erőforrások minisztere négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, hatásos gyógyszer befogadását a támogatásba. Az így elérhetővé váló újdonságok ezreknek javíthatják nagymértékben az életkilátásait. Az érintettek ez év januárjától juthattak (volna) hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez a határidő nem teljesült. Február 1-jétől elvileg és csak 6 új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba v vételének az időpontja várhatóan április 1-je.

Így nem elég, hogy éveket kell várni a döntésre, de a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében most már akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és aközött az időpont között, amire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához.

A késleltetett befogadások hátterében több okot vélnek a szakértők. A magyar gyógyszer-értékelési folyamat kifejezetten pénzügy-központú, amit súlyosbít a tetemes forráshiány. A végső (minisztériumi) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, így a teljes elbírálási időszak hónapokig, akár évekig is elhúzódhat.

Az OECD- és más fejlődő országokban a lakosság számával súlyozott születéskor várható átlagos élettartam 2000–09 között csaknem két évvel hosszabbodott, és a becslések szerint ebben a legújabb és különösen hatásos gyógyszereknek volt a legnagyobb szerepe.

Ezzel szemben egy onkológiai elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben a prosztata-, a vastagbél- és a tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott számottevő mértékben a 2006-i értékekhez képest. Az ok: a vizsgált időszakban nem történt új (originális) terápiát érintő gyógyszerbefogadás a tanulmány által vizsgált három onkológiai indikációban (daganatsebészeti javallatban), így a betegek túlélési esélyei sem javultak.

Mindezeken túl, ha esetleg egy kezelőorvos úgy dönt, hogy a betege már nem képes (mert nincs ideje) hat hónapot várakozni a javasolt gyógyszerre, az idén januártól további nehézséggel találja szembe magát az orvos és a beteg, miközben szeretne hozzájutni az új, innovatív gyógyszerekhez. Az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket ugyanis csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza az egészségbiztosító, többit az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetniük. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene adniuk a gyógyszert lakosságnak.

Most is mintegy 50 új terápia vár arra, hogy segíthessen a magyar betegeken is a többi között a rákgyógyászatban, a cukorbetegség, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a hepatitis C esetében. Fontos lenne a gyógyszerár-támogatásba befogadási folyamat gyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy a rászoruló betegek még idejében megkaphassák az életmentő kezeléseket.