Életveszélyt okozó testi sértés miatt szigorúbb ítéletet javasol az ügyész

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a büntetés súlyosítását indítványozza abban az ügyben, amelyben a hajléktalan vádlott a szintén hajléktalan sértettet rendszeresen bántalmazta – kezdődik dr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész lapunkhoz eljuttatott tájékoztatója. (A nyitó kép forrása: www.sueddeutsche.de)

A Győri Törvényszék a 2021. március 3-án kihirdetett ítéletében a vádlottat folytatólagosan elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt – halmazati büntetésül, mint különös visszaesőt – 6 évi börtönbüntetésre és 6 évi közügyektől eltiltásra ítélte, a vádlott korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének végrehajtását elrendelte, és megállapította, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott és a sértett hajléktalan életmódot folytattak, olykor közelebbi kapcsolatot is létesítettek egymással. Kapcsolatuk közben a férfi rendszeresen agresszívvé vált és sokszor bántalmazta a nála lényegesen gyengébb fizikumú nőt. Több alkalommal ököllel vagy kézzel fejbe ütötte a sértettet; majd emellett még több ízben fejbe is rúgta. A negyedik bántalmazásakor a sértett közvetetten életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. A vádlott ezt követően más alkalommal is bántalmazta a sértettet, egész testét ököllel ütötte, bordáját törte. Más személyt is bántalmazott, akinél az ökölütései folytán a súlyos sérülés lehetősége sem volt kizárható. A másodfokú ügyészség szerint a súlyosító körülmények számára és nyomatékára tekintettel

a többszörösen büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló vádlottal szemben kiszabott börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés egyaránt súlyosítandó, a középmértéket (6 év 6 hónap) jóval meghaladó szabadságvesztés és ehhez igazodó közügyektől eltiltás kiszabása indokolt.