Zsarolóvírusos támadás a washingtoni rendőrség ellen

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosának rendőrsége ellen hajtottak végre sikeres zsarolóvírusos támadást, a hackerek a besúgók listájának közzétételével zsarolják a hatóságokat.

Április végén zsarolóvírusos támadás érte Washington DC, az Amerikai Egyesült Államok fővárosának rendőrségét. A hatóságok csak annyit ismertek el, hogy illetéktelenek hozzáférhettek adataikhoz, és az FBI segítségét kérték az ügy felgöngyölítésére.

Azonban a Babuk Locker zsarolóvírus mögötti hackercsoport a dark weben üzemeltetett weboldalunkon képernyőmentéseket közöltek a rendőrségtől ellopott adatok egy részéről, összesen 250 GB-nyi információ jutott a birtokukba. Az adatok az épp folyó ügyekről, rendőrségi programokról és a hatóságok által használt besúgói hálózatról is szólnak.

A rendőrségnek esze ágában sincs fizetni, ezért a támadók azzal fenyegetőznek, hogy napvilágra hozzák az adatok egy részét, közöttük az informátorok listáját is. Ez a kényszerítő eszköz relatíve új a zsarolótámadások esetében. Más esetben a hackerek a megtámadott vállalat ügyfeleit értesítik, hogy partnerük zsarolóvírusos támadás áldozata lett, ezzel kényszerítve a céget váltságdíj megfizetésére.

A zsarolóvírusos támadások is lépést tartanak a változó időkkel, a támadások és a zsarolási módszerek is folyamatosan változnak – írtuk a minap.

A támadás mögötti Babuk Locker zsarolóvírus az év elején ütötte fel a fejét. A hacker-csapat célzottan támadja azokat a célpontokat, amelyektől magas váltságdíjat remél. A csapat tagjai angol és orosz nyelvű fórumokon egyaránt megjelentek.

Az angol nyelvű oldalakon többnyire hirdetményeket tesznek közzé, az oroszokon zsarolóvírussal kapcsolatot frissítéseket posztolnak és penetrációs tesztelésben jártas kollégákat keresnek.

A csapat 2021 eleje óta legalább öt sikeres támadást hajtott végre, a célzott iparágak között van a szállítás, egészségügy, műanyaggyártás, elektronikai gyártók, mezőgazdaság. (Forrás: The Hacker News cikke)