Elhallgatott tájékoztatás – az ingatlan.comot vizsgálja a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt.-vel szemben, mivel vélhetően fontos információkat hallgat el a hirdetési csomagok tartalmával kapcsolatban, így megtévesztheti a fogyasztókat.

A portál különböző árú hirdetési csomagokat kínál mind magánhirdetők, mind ingatlanirodák számára. A magánhirdetők fizetős hirdetési csomagjaihoz járó, illetve általuk extra szolgáltatásként is vásárolható hirdetés-kiemelés (vagyis a megjelenítési sorrendben való előre sorolás) egy speciális kreditrendszer alapján történik – melynek fontos jellemzőit azonban az üzemeltető vélhetően elhallgatja a fogyasztók elől. A magánhirdetők így feltehetően nem kapnak megfelelő információt sem a csomag díjáért jóváírt kreditek mennyiségéről, illetve arról, hogy ezek voltaképpen miként befolyásolják a hirdetés-megjelenési sorrendet.

A fogyasztók továbbá valószínűleg nem kapnak kellő tájékoztatást arról sem, hogy az oldalon szintén hirdető ingatlanirodák – a kizárólag számukra elérhető licitlehetőség révén – célzottan a fogyasztók hirdetései elé pozícionálhatják sajátjaikat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/5/2022.