Elhunyt tudós kollégánk, Papp Gábor főszerkesztő

A Kossuth Kiadó nevében mély megrendüléssel tudatjuk, hogy munkatársunk és barátunk, dr. Papp Gábor, a BBC History magazin főszerkesztője ma, 2020. augusztus 12-én éjjel, életének 78. évében elhunyt – közölte az Infovilág szerkesztőségével a Kossuth Kiadói Csoport. (A nyitó képen: Gábor különösen büszke volt a 10. évfolyamában járó BBC History magazinra; a minap megjelent augusztusi szám szerkesztésében még aktívan részt vett.)

Papp Gábor 1967-ben szerzett történelem-könyvtár szakos diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Pályáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán kezdte, később dolgozott a Kossuth Könyvkiadó, a Népszabadság és a Világosság szerkesztőségében, majd a Magyar Külügyi Intézetben. Doktorátusát 1986-ban szerezte a két világháború közötti magyar külpolitikai ideológiai gyökereiről írott disszertációjával. 1990-től kezdve újonnan induló lapok születésénél bábáskodott: alapító főszerkesztője volt az Európai Szemle (1990),a Külpolitika (1994), a National Geographic Magyarország (2002) című folyóiratoknak, valamint a Glóbusz hírportálnak (2006).

Papp Gábor 2011-ben lett a Kossuth Kiadó által akkor megjelentetett BBC History történelmi magazin, majd a 2018-tól megjelenő BBC Világtörténelem című folyóirat alapító főszerkesztője, a Klubrádió rendszeres műsorvezetője (“Szabad a pálya”). Emellett számos történelmi tárgyú könyv szerkesztőjeként is részt vett a kiadó munkájában.

Történettudományi felkészültsége, kivételes tájékozottsága, biztos ítélőképessége pótolhatatlan lesz számunkra – írja a Kossuth Kiadó, amely Papp Gábort a saját halottjának tekinti.