Magyar biotech-újítás a koronavírus-gócpontok megelőzésére

A magyar Neumann Diagnostics két, nemzetközileg alkalmazott technológiai újítást – az ön-mintavételezést és a csoportos mintavizsgálatot – egyesítve kínál különlegesen hatékony megelőző célú koronavírus szűrési módszert cégek és intézmények számára.

A friss szakértői vélemények szerint Magyarország a koronavírus-járvány második hullámának küszöbén, vagy már az elején áll. A vírus elleni védekezés következő fázisának fontos célja a kór pusztító gazdasági hatásainak minimálisra csökkentése. Ebben kulcsszerepet játszhat a munkavállalók rendszeres tesztelése, amellyel elkerülhető a munkahelyi koronavírus-gócpontok kialakulása, így teljes cégek, vállalatok fertőzöttség miatti leállása, termelékenység-csökkenése.

A magyar Neumann Diagnostics két, nemzetközi szinten már alkalmazott technológiai innováció egyesítésével olyan hatékony és gazdaságos PCR koronavírus tesztelési módszert dolgozott ki, mellyel nagyszámban, hatékonyan és rendszeresen szűrhetőek egy-egy közösség (munkahely, cég, intézmény) munkavállalói – a piacon elérhető megoldásokhoz képest töredék áron. Az egyik újítás az önmintavételezés, melyet külön szolgáltatásként is értékesít a Neumann Diagnostics magányszemélyek számára. Ennek előnye, hogy a vizsgálatban részt vevő személy egy különleges mintavevő készlettel, saját magának akár az otthonában le tudja venni a koronavírus vizsgálathoz szükséges orrnyálkahártya mintát.

A másik újítás a csoportos mintavizsgálat, melynek lényege, hogy egyszerre több minta vizsgálata zajlik a laboratóriumi reakciócsőben és egyedi minták tesztelésére csak akkor kerül sor, ha az adott vizsgált mintacsoport, amelyben az adott minta benne volt, pozitív eredményt adott. Ez nagymértékben gyorsítja és olcsóbbá teszi a minták vizsgálatát.

„A két technológiai innováció összekapcsolása a mostani nehézkes szervezett mintavétel és drága egyedi tesztelés helyett bárhol megvalósítható, olcsó és gyors mintavételt tesz lehetővé, és hasonlóan gyors, gazdaságos tesztelést eredményez” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezetője.

Az önmintavételes koronavírus-tesztelés első apostola Bill Gates volt, aki Washington University által megvalósított kísérletet támogatta: bebizonyosodott, hogy az önmintavétel 95%-os hatékonysággal képes kimutatni a fertőzést. A Neumann Diagnostics által alkalmazott teszt akár már 5 kópia vírust is képes kimutatni, miközben egy fertőző személy orrában sok millió vírus található meg.

Nyíri Miklós szerint havi két teszteléssel a munkavállalók szűrése megoldható, a járványgócok megjelenése megelőzhető.

A Neumann Diagnostics nagy tapasztalattal rendelkezik az önmintavételes tesztelésben; sok ezer nő humán papillómavírus (HPV) PCR-tesztelését végezte már önmintavételes technológiával. A vállalkozás méhnyakszűrési módszere, amely egy speciális biomarker tesztet is tartalmaz, egyedülállóan sikeres a méhnyakrákok megelőzésében.