Téli szünet: a piás, a szemtelen és a gyászoló

Kétórás a film, az erőszak két kamasz rövid bunyója, a szex egy homályos fotó a magazin oldalán, a történet inkább lassú mint pörgő, a néző mégis figyel, nem a képek, nem a háttérnek is kevés zene, hanem az érzelmek tartják fogva, szinte belekényszerítik a filmbe…

…a szereplőkkel együtt mozog, lélegzik, egy bentlakásos iskola osztályterme, ebédlője, tornaterme, kápolnája fogadja be, de nem kell rosszra gondolni, perverzió, gyermekbántalmazás témaként sem kerül szóba, a háború nem Ukrajnában, hanem Vietnámban szedi áldozatait, a srácok amerikaiak, öntudatuk szemtelenséggel keveredik, ha valami nem tetszik nekik, azt megmondják…

…Szóval ezek a fiúk lennének a főszereplők, mégsem lesznek, mert a tanítást megszakítja a téli szünet, a diákok, egy kivételével eltávoznak a kollégiumból, a helyszínt otthagyják a piás, a közutálatnak örvendő Hunham professzornak, a fiát gyászoló Mary szakácsnőnek, boldoguljanak egymással, és Angussal, a pökhendi maradvánnyal.

Ebbe a hármasba kerül a néző, talán feszeng is egy kicsit, túl szépek a bútorok, hivalkodó a könyvtár, a rasszizmus, az éhség errefelé ismeretlen, de hálistennek az igazgató ismerős, rövid jelenléte alatt kiderül, hogy befolyásolható, kicsit beszari, idegen termékbe is kellenek az itthoni ízek, így lesz még érthetőbb, fogyaszthatóbb a film. Az izgalmat nem gyilkosságok vagy üldözések jelentik, igaz Angus szabadulna Hunham professzortól, de aztán valami változik, az utálatból elfogadás lesz, a néző pedig kocsmázhat, bulizhat karácsonykor, megismerheti a téli Bostont, akár egy sikeres randi, jól érzi magát, és ha ez titok, úgy másokkal is megosztaná.

Nem kell nagyon keresgélni a jelzők között, szép a film, a sztori egyszerű, tehát nagyszerű, a szakmában élenjáró felnőttek hozzák a formájukat, a világnak most bemutatkozó, Dominic Sessa pedig maga az ígéret, az operatőr, a dán Eigil Bryld, sok akciófilm után a békében is megtalálta önmagát, a már kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas rendező, Alexander Payne kezdheti takarítani a vitrint, a Téli szünet aligha telik el újabb elismerés nélkül.

TÉLI SZÜNET: színes, feliratos amerikai film. Írta David Hemingson, operatőr Eigil Bryld, producer Bill Blocks, David Hemingson, rendezte Alexander Payne. Szereplők: Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph, Dominic Sessa. Eredeti cím: The Holdovers, gyártó: Universal, 2024. Hossza: 133 perc, korhatár: 12 év. Országos bemutató: 2024. február 29. Bemutatja az UIP-Duna Film.