Elképesztő környezetkárosítás Kiskunhalason

A Greenpeace Magyarország Pintér Sándor belügyminiszter azonnali intézkedését sürgeti a kiskunhalasi elhagyott, szivárgó méregraktár ügyében. A szervezet szerint az érintett hatóságok nem várhatják ölbe tett kézzel, hogy bekövetkezzék a környezetkárosodás, miközben feladatuk éppen ennek a megelőzése lenne.

A Greenpeace nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek [1] a Kiskunhalas határában a környezetet folyamatosan veszélyeztető, szétrohadó illegális veszélyeshulladék-lerakó ügyében.

A kiskunhalasi Majsai úti telepen savakat, oldószereket, olajokat, egészségügyi veszélyes hulladékokat, laboratóriumi vegyszerek maradékait tárolják sérült, repedt hordókban és műanyag tárolókban teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földön. A Greenpeace Magyarország helyi szervezetekkel [2] közösen először 2016-ban hívta fel a figyelmet a szennyezésre, [3] majd 2017 nyarán egy óriás kérdőjellel emlékeztetett arra, hogy az áldatlan állapotok továbbra is fennállnak. A környezetvédő szervezet továbbá helyszíni mérésekkel mutatta be, hogy a szennyezőanyagok kijutottak a területről. [4]

A Greenpeace többször fordult a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához, kérve, hogy a hatóságok mihamarabb, akár állami beavatkozással szállítsák el a környezetet és az embereket veszélyeztető hulladékot, tisztítsák meg a szennyezett területet, majd vonják felelősségre a károkozókat.

A szervezet szerint ilyen esetekben nem lehet arra várni, hogy véget érjen a hatóságok és az érintettek közötti jogi procedúra. Nem szabad megvárni, amíg súlyosbodik a szennyezés és környezetkárosodás következik be. Így akár milliárd forintos nagyságrendű kármentesítésre lehet majd szükség a jelenleg egy-kétszázmillió forintra tehető hulladékelszállítási és -ártalmatlanítási költségek helyett.

A hatóságok, bár korábban többször is megállapították, hogy a mérgek kijutottak a tárolókból, és hogy a környezet veszélyeztetése folyamatosan, jelenleg is fennáll”, [5] mégis visszautasították, hogy érdemben lépjenek a környezetkárosítás megakadályozása végett – miközben kijelentik, hogy közvetlen veszély esetén intézkednek. [6]

A Greenpeace Pintér Sándor belügyminiszterhez írt levelében felhívja a figyelmet, hogy a környezetkárosodást megelőző intézkedés lényege, hogy nem szabad megvárni, míg a környezetkárosodás megtörténik. A szervezet elképesztőnek tartja, hogy a Katasztrófavédelmi Igazgatóság meg akarja várni az intézkedésekkel a környezetkárosodás megtörténtét. Jelenleg a helyszínen tapasztaltak alapján a hordókból, tárolókból továbbra is ellenőrizetlenül folynak ki a szennyezőanyagok.

“Azt várjuk a belügyminisztertől, hogy sürgősen intézkedjen a Kormány vízvédelemért felelős tagjaként a környezetet veszélyeztető állapot felszámolása és a környezetkárosodás megelőzése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a hatóságok feladata a környezetkárosítások megszüntetése mellett az ilyen és ehhez hasonló környezetkárosítások megelőzése is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Kiskunhalason 2017-ben készült fotók

Jegyzetek:

[1] A Pintér Sándornak írt nyílt levél: https://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/Pinter_level201809.pdf

[2] Az említett helyi civil szervezetek a Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a szegedi székhelyű Csemete Egyesület.

[3] Elhagyatott veszélyes hulladékok Kiskunhalas térségében katasztrofális állapotban – Greenpeace-sajtóközlemény, 2016. augusztus 10.

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Elhagyatott-veszelyes-hulladekok-Kiskunhalas-tersegeben-katasztrofalis-allapotban/

[4] Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal? A Greenpeace egy év elteltével újra Kiskunhalason

https://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Mi-tortent-az-elhagyatott-veszelyes-hulladekkal-Kiskunhalason/

[5]  A Csongrád Megyei Kormányhivatal 79266-11-15/2016 számú, a Kft. ügyvezető igazgatóját az eredeti állapot helyreállítására kötelező hatósági határozatában a következőképpen rögzítette: „[…] a veszélyes hulladékok ilyen módon történő tárolásával nincs kizárva azok környezeti elembe (talajba, illetve talajvízbe) kerülése, azaz a környezeti elemekben bekövetkező, mérhető, jelentős kedvezőtlen változás lehetősége, tehát a környezet veszélyeztetése folyamatosan, jelenleg is fennáll.”

A Felügyelőség határozatának indokolása emellett már 2011-ben rögzítette, hogy a nagy mennyiségű, jogellenesen felhalmozott veszélyes hulladék környezetbe kerülésének kockázatával a Kft. környezetveszélyeztetést valósít meg. „Az udvari, zúzott köves burkolaton több helyen ismeretlen anyagok elfolyását tapasztaltuk (fekete és barna színű elszíneződések a zúzott kövön). A hulladékot tartalmazó göngyölegek egy része nem zárt, csapadékvízzel érintkezhet. Az udvaron és az egyik raktárban oldószerszag érződött. A telephely egyik raktárában két db IBC tartály van felborítva, tartalmuk először a raktáron belül folyt ki, majd a kármentő megtelte után az udvaron folyt el a vörös színű folyadék, a terület legmélyebb, aszfaltozott részén gyűlt össze. A tárolás körülményeit figyelembe véve fennáll a veszély, hogy a göngyölegek egy része az idő előrehaladtával az időjárás hatásainak kitéve megsérülhet, így tartalmuk kikerülhet.”
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/KormanyHat2016_hatarozat

[6] Huszár Tibor tü. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének 2018. május 31-i levele (HL.-2018-0007-3) szerint: „A földtani közeg és a felszíni víz károsodásának közvetlen veszélye esetén a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a vízvédelmi hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megteszi.