Kezdődik az énekesmadár-etetés – vízimadarakat sose!

Hazánkban 1890-ben kezdődött meg a szerevezett madáretetés: a mintegy ötven etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban, akár a sokadik emeleti erkélyeken is. A szakemberek egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessék, mert a „sajnálat és jószívűség” a  tömeges pusztulásukat okozhatja.

Az énekesmadár-etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak. Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek 3+1 csoportba sorolhatók: napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni; állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótalanított szalonna, cinkegolyó); alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal), továbbá ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos lehet.

Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe, ítéli pusztulásra az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A harminc éve nem tapasztalt keménységű fagyokat hozó 2016/2017. tél szomorú hazai tapasztalatai, a tömeges madárelhullások rávilágítottak arra, hogy a madarak és az emberek védelmére itthon is meg kell kezdeni a felvilágítást.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük szennyezi a környezetet, közben kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését.

A tömeges érintkezés az emberre is veszélyes: különösen a madárinfluenza miatt óriási a kockázat. További részletek itt.