Ingyen segítség távoktatáshoz

A koronavírus hatásait csökkentendő, átmenetileg Magyarországon is bezárják – az egyetemek után – az általános és a középiskolákat. Az oktatás nem áll le erre az időszakra, hanem távoktatás formájában folyik tovább.

A Trans-Europe Zrt. azonnali hatállyal ingyenes informatikai és szoftver-tanácsadással segíti az oktatási intézményeket. Mindjárt néhány gyakorlati tanács: képernyő-rögzítő alkalmazások. A kategória „koronázatlan királya” a Camtasia  szoftver, kistestvére pedig a SnagIt. Ezek nagyon stabil, ám nem ingyenes programok. Kevesen tudják, hogy a Windows önmagában is tartalmazza ezt a szolgáltatást, az elindításához a Windows + G billentyűket kell lenyomni. Létezik másik, ingyenes szoftver is, a FlashBack Express.

Egy másik kérdező azt szerette volna megtudni, hogy miként lehet a legegyszerűbben fejtörőket létrehozni. Erre a legkézenfekvőbb megoldás a Google Forms, bár léteznek feladatalkotó szolgáltatások is, mint például a magyarul is elérhető WordWall.

A mostani nehéz napokban (hetekben?) jól hasznosíthatják oktatási intézmények a számukra már régóta ingyenes Google Suite for Education részeként a G Suite for Education-t és a Hangouts Meet-et.

A szoftvercsomag a konferencia-alkalmazáson kívül tartalmazza az Enterprise Suite minden elemét, beleértve a központilag adminisztrálható Gmail-t, irodai alkalmazásokat és felhő-tárhelyet is. Része az ebbe a csomagba fejlesztett „Google Classroom” szolgáltatás is, ami iskolai eszmecserére, tananyag-terjesztésre szakosított közösségi és kommunikációs szoftver. Ráadásul része a csomagnak a JamBoard, az osztálytermi táblák digitális alternatívája is. Óriási előnye a Google szolgáltatásának, hogy az csomag részeinek használata már mindennapjaink alaptevékenységéhez tartoznak: a Drive-megosztásokat tudják kezelni a szülők, és semmihez nem szükséges offline szoftverhasználat, aminek a hiánya megnehezítené a kommunikációt.

Ha nincs idő a Google döntéséig kivárni, esetleg a Google szolgáltatásai nem integrálhatóak az iskolai infrastruktúrába, léteznek egészen olcsón igénybe vehető web-konferencia-megoldások.

Ilyen például a TeamViewer integrált online konferenciaszoftvere, a Blizz, ami varázslatosan egyszerűvé teszi az oktatást.

Használata a Skype-foglalkozások lebonyolításához hasonló, annyi különbséggel, hogy mivel a szoftver a TeamViewer már kiépített (és bizonyított) infrastruktúráját használja, akár 500 tanuló egyidejű oktatására is alkalmas.

A Blizz tartalmazza a konferencia-szoftverek minden szolgáltatását: a tanár mindvégig látható lehet, de kívánsága szerint megoszthatja a monitor képét is, ráadásul, a folyamatos online kapcsolatnak köszönhetően a diákok bármikor kérdezhetnek az oktatás közben is.

A magyar bázisú LogMeIn bejelentette, hogy ingyenessé teszi a saját e-konferencia megoldását is a hazai iskolák (és más állami szervezetek) részére.

A GoToMeeting és a GoToWebinar beüzemeléséhez magyar nyelvű segítség is kérhető.

A LogMeIn és a TeamViewer csupán két gyártó a sok közül: az e-konferenciapiac igen széles, például a tisztaszoftver program keretében ingyenesen igényelhető Office365 előfizetés is tartalmaz ilyen megoldást, ugyanakkor ez az imént említett két szolgáltatás (és mellettük még tucatnyi más, kevéssé ismert webkonferencia-szolgáltató) megoldásai azonnal indítható, nagyon egyszerűen megtanulható eredménnyel kecsegtetnek, amikkel néhány órán belül meg lehet kezdeni az online oktatást.

Ha a Blizz vagy a GoToWebinar beépített rajzszolgáltatása nem lenne elegendő, jól jöhet a magyar bázisú start-up, a Ziteboard digitális whiteboard szolgáltatása.

Ez esetben a tanár élő videóchaten adja le az órát, miközben a diákok a teljes képernyőn a táblát látják, amire az oktató jegyzetel.

A szolgáltatás természetesen e-toll kompatibilis, így Wacom-eszközökkel is használható, ráadásul hatalmas előnye, hogy a tábla nem kizárólag a tanár oldaláról, hanem a diákok oldaláról is szerkeszthető, így megfelelő infrastruktúra esetén akár még számonkérésre is alkalmas lehet.

Ez utóbbira egyébként sokkal inkább alkalmasak az e-learning fejlesztői és terjesztési keretrendszerek.

Ezek végső soron a már említett Google Classroom-hoz vagy az ingyenes Moodle-hez hasonlíthatóak, bár léteznek integrált, teljes körű fejlesztő és terjesztő fizetős alkalmazások is. 

Közül a piacvezető Articulate 360 és Adobe E-learning Suite mellett – a gyors elsajátítás és bevezetés okán az iSpring Suite-t érdemes megvizsgálni.

Ez a cég kevésbé ismert ugyan a hazai piacon, de mind a fejlesztés, mind a terjesztés tekintetében rugalmasabb a két piacvezető szolgáltató termékénél: az iSpring Powerpoint alapú fejlesztő eszközével gyerekjáték a tananyag-fejlesztés, beleértve a találós kérdések megalkotását és a videók megvágását is, az iSpring LMS pedig testre szabható, azonnali publikációs felületet biztosít a kész tananyagoknak.

Ha minden kötél szakad, a távoktatás egyébként elindítható akár egy iskolai YouTube csatorna beüzemelésével is, ez egy betonbiztos és azonnal rendelkezésre álló megoldás, aminek az egyetlen hátránya az audiovizuális interakció hiánya.

Ennek elindításához óriási segítség a nyílt forráskódú OBS (Open Broadcasting Studio) nevű szoftver – beüzemelése 5–10 perc munka az iskolai rendszergazdának – könnyedén megoldható a többcsatornás használat (tábla és kamerakép).

Hasonló szolgáltatást nyújt a csatorna alapú, kifejezetten gamer kommunikációra kihegyezett Discord, amin szintén ingyenesen (és nem utolsó sorban megbízhatóan) van lehetőség megtartani a tanórákat, kisebb csoportok részére.

A YouTube Live könnyen kiszolgál egy évfolyamnyi iskolást, a Discord kisebb csoportok esetén, például gyakorlati órák megtartásához lehet szerencsés választás.

A Trans-Europe Zrt. ingyenes informatikai vagy szoftver tanácsadással segít oktatási intézmények részére. Ha bárki igénybe kívánja venni, csak írjon a support@trans-europe.hu címre!