Vírusjárvány: a tiszta levegő is gyógyít

Minden ember tegye meg, ami tőle telik, hogy tisztább legyen a levegő, és ezzel is igyekezzék csökkenteni a koronavírus okozta megbetegedések súlyosságát – kéri a lakosságot a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport.

Tanulmányok sora bizonyítja: szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között (például ez a tanulmány és ez a tanulmány). Nem volt ez másképp az évekkel ezelőtti SARS koronavírus-fertőzés esetén sem Kínában. Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint még akkor is súlyosbodhat a betegség, ha az adott személy csak rövid ideig kénytelen elszenvedni a magas légszennyezettséget.

Azért, hogy Észak-Olaszországban az átlagosnál sokkal több ember halálát okozta a koronavírus, a légszennyezés is felelős lehet – hívta föl a figyelmet dr. Lorenzo Casani, az egyik lombardiai klinika egészségügyi igazgatója. Az észak-olaszországi városok jó része Európa legrosszabb levegőjű területei közé tartozik. Az Európai Közegészségügyi Szövetség, az EPHA nyilatkozata is rámutatott: a korlátozó állami intézkedéseknek és a felelős állampolgári viselkedésnek köszönhetően tisztul a térség levegője. A koronavírusos betegek számára ez különösen jó, akár életmentő hír is lehet.

Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke elmondta: „Sok, embernek – különösen azoknak, akik krónikus betegségekben szenvednek – a szennyezett levegővel és egyéb környezeti ártalmakkal terhelt szervezete különösen nehezen tudja felvenni a küzdelmet a koronavírussal. Minden lehetséges módon csökkenteni kell a kitettségüket a káros hatásoknak. Egyebek mellett igyekezzünk felhagyni a dohányzással, és ne tegyük ki másokat a dohányfüstnek.”

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke megállapította: „Fontos, hogy minél kevesebben közlekedjünk benzines, dízeles autóval, motorkerékpárral, robogóval. Akinek van rá lehetősége, inkább kerékpárral vagy gyalog jusson el úti céljához. Lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal, és különösen ne égessünk hulladékot, ami egyébként is tilos. Kerti hulladékot se égessünk.”

Massay-Kosubek Zoltán, az Európai Népegészségügyi Szövetség „Tiszta levegőt!” kampányának igazgatója kijelentette: „Csatlakozzunk a Maradj szépen otthon! nevű, számos  európai ország civil kezdeményezéséhez, és mi is maradjunk otthon! Ezzel nemcsak a fertőzésveszélyt csökkentjük, de a levegő tisztaságához is hozzájárulunk.

Mindannyiunk felelőssége, hogy minél tisztább legyen a levegő és ezzel is segítsük a koronavírus-járvány ártalmas következményeinek enyhítését.”