Élő közvetítés az Európai Parlamentből – napirenden a menekültek áttelepítése

Ma tárgyalja az Európai Parlament LIBE szakbizottsága a nagyszámú menekültkérő áttelepítését Olaszország, Görögország és harmadik országok területéről az unió más tagállamaiba, továbbá az Európai Bíróság Magyarországgal és Szlovákiával kapcsolatban hozott döntését.

Bár a 160 000 menekültkérő más tagállamok területére történő áttelepítésére még 2015 szeptemberében a két „vészhelyezeti határozatban” meghatározott határidő már lejárt, ez ideig csupán 29 144 menekültet telepítettek át Olasz- és Görögország területéről a tagállamok. Az EU ezen kívül az ENSZ együttműködésével, vállalta további 20 000 menekült betelepítését harmadik országokból is (Libanon, Jordánia, Törökország); több mint 17 000 embert telepítettek át Európába e vállalás szerint.

Az Európai Bizottság szerdán hangsúlyozta, hogy a szeptember 26-a előtt érkezett jogosult személyeket Olasz- és Görögország területéről más tagállamokba át kell helyezni, és felszólította a tagállamokat, hogy a határidő lejártán túl is mutassanak szolidaritást a rászorulókkal szemben. A Bizottság javaslata szerint további 500 millió eurót kell fordítani további 50 000 menekültkérő áthelyezésére azért, hogy az EU megakadályozza a menekültek életük veszélyeztetésével történő utazását-utaztatását és az embercsempészek tevékenységét.

Csütörtöki tanácskozásán (16,20–17,30 óra között ÉLŐBEN ITT KÖVETHETŐ) a LIBE szakbizottságban dolgozó európai parlamenti képviselők felmérik a 2016 márciusában Törökországgal kötött megállapodás eredményeit is. Marten Verwey, az EU–Törökország-megállapodás koordinátora az együttműködés eddigi eredményeit ismerteti a képviselőkkel.

A szakbizottság meghallgatja az Európai Parlament jogi osztályának a véleményét az Európai Bíróság Magyarországgal és Szlovákiával szemben hozott döntéséről. Mindkét ország keresettel fordult az Európai Bírósághoz a második vészhelyzeti határozat semmisnek nyilvánítása érdekében (a határozat 120 ezer menekültkérő áttelepítéséről szól).

Agenda and meeting documents

Webpage of the Civil Liberties Committee

Audiovisual material for media