Bíró László József – Buenos Aires

Sorozatunkban számos olyan magyar szerepel, aki a nagyvilágban szerzett elismerést. Argentínában is talál ilyeneket az utazó, elegendő Czetz András honvédtábornokra utalnunk. És közéjük tartozik Bíró László József (1899–1985), a golyóstoll feltalálója is… (Képek: Wikipedia, Nagy Éva Lívia)

Hősünk Budapesten született, Schweiger László József néven. A családnév Bíróra változtatását a belügyminisztérium 1905-ben engedélyezte. A hazai zsidótörvények miatt Bíró 1938-ban feleségével együtt áttért az evangélikus hitre, ám ez sem bizonyult megnyugtató megoldásnak: még ugyanennek az évnek a végén Párizsba költöztek.

Bíró László eredetileg újságíróként dolgozott, és festészettel is foglalkozott. Az első szabadalmait Magyarországon jegyeztette be, a harmincas években szerkesztette meg Budapesten az első golyóstollát. Felismerte ugyanis, hogy az újságnyomtatásánál használt tinta gyorsabban szárad, mint a töltőtollakban használatos. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba.

Ahogy a toll a papíron haladt, a golyó forgott, így továbbítva a tintát a papírra. Bíró első golyóstoll-szabadalmát töltőtoll néven 1938 áprilisában jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Nem sokkal utána Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll címmel jelentett be újabb szabadalmat, a negyvenes években pedig már az öntvényrepedést jelző festéket alkalmazta a golyóstoll töltésére.

Még Európában találkozott Agustín Pedro Justo korábbi argentin elnökkel. Az ő javaslatára ment Buenos Airesbe, testvérével és egy barátjukkal, Meyne János Györggyel.

A dél-amerikai országban 1943-ban megkapta tollára a szabadalmat, megalakította a Bíró Pens of Argentina céget, és megkezdte az írószer sorozatgyártását Eterpen, majd Stratopen, később Birome (Bíró és Meyne) néven. A golyóstoll számos országban ma is az ő nevét viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul néha biro-pennek hívják.  (A franciák részvénytársaságot is alapítottak a toll készítésére, és BIC (Biró Crayon) néven hozták forgalomba.) A golyóstoll a hatvanas évektől már az egész világon elterjedt, általánosan használt íróeszközzé vált. Ladislao José Biro pedig Argentínában komoly népszerűségnek örvendett, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a születésnapján, szeptember 29-én tartják a feltalálók napját (Dia del Inventor).

Bíró Lászlónak több mint húsz találmánya volt, melyeknek csak kis része került gyakorlati alkalmazásra, ám sokuk hatással volt későbbi konstruktőrök munkájára. Már 1930-ban olyan mosógépet népszerűsített, amelyhez közönséges konyhai tűzhely szolgáltatta az energiát. Az általa kidolgozott mód alapján működnek manapság is a golyós dezodorok. Automatikus sebességváltója iránt a General Motors mutatott nagy érdeklődést. (A gyár azonban a terveket nem hasznosításra, hanem a konkurencia megelőzése céljából vásárolta meg.)

Néhány éve emléktáblát avattak fel Bíró László József tiszteletére első golyóstollgyárának helyén, Buenos Airesben, az argentin fővárosban. Az ünnepségen számos magyar és argentin érdeklődő mellett részt vett a lánya, Mariann Bíró és az unokái, akik meghatottan emlékeztek meg róla és munkásságáról.

A magyar fővárosban ugyancsak tábla jelzi Bíró utolsó budai lakását (II., Cimbalom utca 12.). Legutóbb pedig Budapestre látogattak a feltaláló leszármazottai, köztük lánya is, és örömmel vették tudomásul, hogy a Rákóczi-híd mellett épülő új negyed – a BudaPart – körútja Bíró László József nevét kapja.