Első évforduló – Borkai: „Megcsömörlöttem a politikától”

Egyedülálló évfordulóra emlékezünk ma, 2020. november 7-én Győrött. Nem, nem 1917. november 7-ére, ami ugyancsak fényes-csinnadrattás évfordulós megemlékezés volt évtizedeken át ebben a városban, és amely megemlékezéseken minden bizonnyal sokan azok közül is lelkesen (vagy a lelkesedést mímelve) részt vettek, akik éppen esztendővel ezelőtt ott voltak a győri önkormányzatnak – a  Fidesz egyik kiemelkedően biztos oszlopa, az acélos izmú Borkai Zsolt polgármester által utolsó alkalommal „levezényelt” – alakuló ülésén. Milyen volt ez az alakuló ülés? Finoman fogalmazunk, ha ezt írjuk: viharos. Egyébként aki végigolvassa e sorokat, pontosan meggyőződhet a hangulatáról.

Aztán kiderült, hogy a 2019. november 7-én kora délután megtartott önkormányzati rendezvény puszta formaság volt. Mert az októberben néhány szavazatnak köszönhetően „többséggel” újjáválasztott Fidesz-színű polgármester másnap, november 8-án lemondott. Aligha tehetett mást, miután a regnáló narancshatalom levette róla óvó-védő kezét. Ha nem tette volna, a botrány akár világra szólóvá terebélyesedett volna; így sem maradt meg az ország határain belül, röhögött és kárörvendett is rajta jó néhány ország sajtója hónapokig.

A legérdekesebb: a hatóságok kénytelen-kelletlen nyomozni kezdtek a meglehetősen csiklandós Borkai & Co.-ügyben, amelynek korántsem a világ nyilvánossága elé tárt, a nemi felvilágosítást meglehetősen vidéki-kocsmai szinten prezentáló felvételei a kínosak – amatőr pornóval az Adrián hullámtörő építhető. Sokkal inkább az anyagi háttere lehetne érdekes. A milliárdos nyereségek útjait azonban még esztendő elteltével sem sikerült földeríteni.

Legutóbb éppen ma egy hónapja kaptunk levelet Gál Kristóf rendőr alezredestől, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, aki arról tájékoztatta az Infovilág szerkesztőségét, hogy (a Borkai-ügyben) a nyomozás folyamatban van; „bővebb információt az eljárás érdekeire való tekintettel nem kívánunk adni”.

Az esztendővel ezelőtti városházi esemény szünetében az Infovilág ezt kérdezte a pulpitus magányában gondolkodó Borkai Zsolttól:

Borkai polgármester-helyetteseket esket.

Mit fog csinálni holnap délutántól, Borkai úr? – kérdeztem a magyar történelemben minden bizonnyal egyedülálló módon, mindössze egy napra fölesküdött (miután holnap délután lemond) győri polgármestert. – A családommal leszek – válaszolta. – De ön fiatal, munkaképes, nem fog dolgozni? – Most nem, egy darabig… – És a politikával hogy áll? – Megcsömörlöttem tőle. – Végleg? – Végleg. (A nyitó képen: a Győrt átmenetileg vezető két alpolgármester esküje.)

Zechmeister Károly, Győr legendás emlékű polgármestere ebben a pillanatban megfordult a sírjában.

Folytatás itt, tessék kattintani!