Eltitkolja a kormányzat a fagyhalál áldozatainak számát?

Kormányszervek második éve nem szolgáltatnak adatot a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a fagyhalál áldozatainak számáról, emiatt a KSH kimutatása megrekedt 2016-nál – véli tudni a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap kiadott közleményében. Az emberjogi szervezet jól értesült forrásból tudni véli, hogy a társadalmi valóság elkendőzése politikai okokra vezethető vissza. Nevezetesen arra, hogy a vezető réteg – hatalmi megfontolásból – nem kíván valós képet nyújtani a mostoha szociális állapotokról – mondták.

A KSH utoljára 2017. október 15-én frissítette adatait a „Túlságosan nagy hideg hatásai” következtében elhunytak számáról, és 238 személyt jelzett 2016-ra vonatkozóan. Adata 35-tel meghaladta az MSZF időarányos kimutatását (203), azóta azonban nem közölt frissebb adatot sem 2017-ről, sem a legutóbbi télen kihűltek számáról. Az MSZF szerint 2017–18 telén 200-an szenvedtek fagyhalált.

Az MSZF forrása szerint mivel a kormány végső soron nem fogja tudni megakadályozni a KSH adatszolgáltatását, most nagy valószínűséggel az adatok kozmetikázása felé vesz irányt, és a valóságtól elrugaszkodó adatokat készül a KSH-val megosztani.

A Magyar Szociális Fórum felhívta a figyelmet, hogy az évről-évre ismétlődő tömeges életvesztésről szóló tényfeltáró jelentései miatt fenyegetésekben és támadásokban van része, jóllehet adatai megegyeztek a KSH adataival, illetve nagyon közel álltak hozzájuk. Az adatokból egyebek között kitűnik, hogy a rendszerváltás óta több mint nyolcezren vesztették életüket kihűlés következtében.

Legutóbb a kormány közeli Magyar Idők támadta az MSZF-et, kétségbe vonta a fagyhalál-esetekről szolgáltatott adatainak hitelességét. A lap szerint „Nincs ma Magyarországon egyetlen hivatalos szerv sem – mentők, rendőrség, segélyszervezet –, amely rendelkezne bármiféle számsorral a fagyhalálról, pontosabban a fagyás miatt bekövetkezett halálokról”. A lap ezzel az állításával lényegében elismerte, hogy a KSH nem juthat hozzá azokhoz az adatokhoz, amelyekhez korábban hozzájutott, mert az adatszolgáltatásra kötelezettek többé nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyekkel korábban rendelkeztek, a KSH hallgatása pedig annak tulajdonítható, hogy nem szolgáltatnak neki adatot az életvesztésről, mert nem rendelkeznek bármiféle számsorral.

Az MSZF sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Idők a kormányt védi az emberéletek helyett.

A kialakult helyzetben az Magyar Szociális Fórum felajánlotta segítségét a Központi Statisztikai Hivatalnak a valós adatok pontos kimutatásához – tudatta az emberjogi mozgalom a szerkesztőségünkhöz ma eljuttatott közleményében.

Frissítés 2018. július 30-án:

Másfél év titkolózás után kiderült, hányan fagytak halálra az országban