Egy izraeli magáncég segített lejáratni a civileket közvetlenül a választások előtt

Azt még nem lehet tudni, hogy a magyar kormánynak köze volt-e a civil szervezetek elleni kémkedéshez, de az példátlan, hogy az érintett, hírszerzésre szakosodott izraeli vállalkozás anyagát bevetették a kampány finisében. Magyarországnak fel kell tennie magának a kérdést: akar-e továbbra is az EU tagja lenni – mondja a luxemburgi külügyminiszter. Magyarországon, Lengyelországban és Romániában lassan tovatűnik a demokrácia, Merkel és Macron pedig fékezett habzású nemzetközi kooperációért küzd.

Egy izraeli magáncég bevonásával valóban kémkedtek a civilek után a magyar választási kampányban – írja a Politico  Ezt erősítette meg a Black Cube hírszerző vállalkozás egyik korábbi alkalmazottja, illetve egy olyasvalaki, aki rálát az ügynökség belső ügyeire.

Elmondták, hogy a múlt év decembere, illetve idén március között a megbízottak – hamis személyazonossággal – felvették a kapcsolatot olyan civil szervezetekkel, valamint magánszemélyekkel, akik így vagy úgy kötődnek Soros Györgyhöz. A beszélgetéseket felvették, majd a szöveg megjelent előbb a The Jerusalem Postban, később pedig a Magyar Időkben, három héttel a választás előtt. A hivatkozásokat Orbán Viktor az NGO-k elleni támadásra használta fel a választási hadjárat hajrájában.

A Black Cube, amelynek székhelye Tel Avivban van, már több botrányba is belekeveredett az USA-ban, továbbá Európában. De ha minden igaz, ez az első eset, hogy az általa gyűjtött anyagot bevetették közvetlenül a választásokat megelőzően. A cég szóvivője arra hivatkozva tagadta meg a választ, hogy sosem adnak felvilágosítást az ügyfeleikről, illetve a munkájukról. A két forrás, névtelenséget kérve elmondta, hogy nem tudják, ki fizette a műveletet, és hogy az Orbán-kabinet benne volt-e. Az ügynökök egyébként nem létező vállalkozások képviseletében európai és arab álneveket használtak, de közülük legalább kettő erős izraeli kiejtéssel beszélt angolul. A találkozók színhelye több hotel, illetve elegáns étterem volt, Budapesten, Bécsben, Amszterdamban, Londonban és New Yorkban.

A Tel Aviv-i központban a Black Cube alkalmaz egy magyar elemzőt, közölte a korábbi munkatárs. Az irodában főként olyan fiatalok dolgoznak, akik ezelőtt többnyire az izraeli katonai titkosszolgálatnál voltak.  A magyar célpontok közül a Nyílt Társadalom Alapítványok Sorostól kapnak pénzt, mások, mint a Migration Aid nem áll kapcsolatban az üzletemberrel. A Helsinki Bizottság ugyanakkor azok közé a civil szervezetek közé tartozik, amelyeket igencsak gyakran támad a magyar kormány. Ellene is irányul a minap elfogadott „Stop, Soros”.

A luxemburgi külügyminiszter úgy látja, hogy létveszélybe került az unió, és főként Magyarországot kell megkérdezni arról, lát-e még jövőt a maga számára a szervezeten belül.– olvasható a Die Weltben. Asselborn azzal érvel, hogy ha nem tartják tiszteletben az értékeket, akkor vége az Európa-tervnek. Mint mondta, vannak olyan kormányok, amelyek már nem tekintik helyénvalónak a szolidaritást, a felelősséget, illetve egy másik Európát akarnak. Olyan ez, mint amikor két vonat robog egymás felé: egy adott pillanatban mindenképpen összeütköznek. Példaként Lengyelországot hozta fel, mármint hogy az a nemzetek EU-ját akarja. Csakhogy ebben a rendszerben a kormány dönti el, mennyire szabad a sajtó és az igazságszolgáltatás. Ez azonban már nem az, amire szükség van a kontinensen a 2. világháború után.

A menekülteket szigorúan elutasító Magyarországra utalva a politikus kifejtette, hogy egy kormánynak, amely lesajnálja a közös ügyeket, figyelmen kívül hagyja az alapszerződést, nos, annak fel kell tennie a kérdést saját magának, mennyire tudja még elképzelni a jövőt az unióban. Hozzátette, hogy a menekültkérdésben tanúsított szolidaritás vizsga az EU fennmaradása szempontjából.

The Washington Post vezércikkírója  úgy látja, hogy Közép-Európában lassan elhervad a demokrácia. Lengyelországban, Magyarországon és Romániában a populista pártok nyomatják a saját programjukat, közben felforgatják a pluralista, demokratikus normákat és megjelenik a tekintélyelvűség. A támadás elsősorban a jogállam, és annak fő biztosítéka: a független igazságszolgáltatás ellen irányul. Ez legújabban a lengyeleknél figyelhető meg, tükrözi a PiS nyílt megvetését a liberális demokrácia nyugati értékei iránt. Az EU fegyelmi eljárást indított, de mivel Magyarország fedezéket nyújt, nem valószínű, hogy Varsó megérezné a szankciókat. A románoknál a hatalmon lévő szociáldemokraták vezetőjét kétszer is elítélték választási csalásért, illetve hivatali visszaélésért, de a párt most megpróbálja felvizezni a korrupcióellenes törvényt.

A demokráciaellenes köröket mindkét államban Magyarország bátorítja, amely fittyet hány az EU-nak, és elfordul a demokráciától. Orbán elhallgattatta az önálló sajtót, megfélemlítette az ellenfeleket, ócsárolja a migránsokat és kirohant az intézmények ellen, amelyek nem gazsuláltak neki. Az uniónak nincs hatékony válasza az értékek megsértése ellen, jóllehet a brüsszeli támogatások segítik a magyar gazdaságot, de ugyanez a helyzet Romániával és Lengyelországgal is. A demokratikus erők harcolnak, mert nem szeretnék, ha újraéledne a tekintélyelvűség. Bátorságuk lelkesítő, de többet érdemelnek, mint Washington közönyösségét és Brüsszel impotenciáját.

Ugyancsak a The Washington Postban olvasható: Orbán Viktor és Angela Merkel e héten, Berlinben készült fényképe illusztrálja a kommentárt, amely rámutat, hogy a kancellár és a francia elnök az európai értékek, a nemzetközi együttműködés nagy mértékben csökkent vízióját védelmezi. A német vezető 3 éve csaknem egymillió embert fogadott be, ezen a héten mégis nagyobb rendre, ellenőrzésre és megelőzésre szólított fel, továbbá sürgette a visszautasított menekültek gyors kitoloncolását. Macron olyan bevándorlás politikát léptetett életbe, ami megbotránkoztatta még a szövetségeseit is, ám további szigorításokra készül a nyáron. De azért elhatárolta magát Trumptól, aki elválasztotta a gyerekeket a szülőktől a mexikói határon. Azon kívül a francia elnök hazahívta budapesti nagykövetét, miután az modellnek nevezte Orbán nulla toleranciát hirdető politikáját a menedékkérőkkel szemben.

Párizs és Berlin javarészt csak nézte, amint több uniós kormány is lezárta a határait. Mindkettő egyben szigorított a saját álláspontján, noha visszazuhant a kérelmek száma. A válság szinte teljes egészében politikai természetű. Az érkező tömegek látványa, az európai kultúráért érzett aggódás, a migránsokhoz kapcsolt erőszakcselekmények gerjesztik a nacionalizmust és a közvélemény bevándorlás-ellenes hangulatát. Úgy hogy Merkel a végén a CSU követelésére belement egy olyan megoldásba, amely lehetővé teszi a határon az utasok megkülönböztetését faji alapon, továbbá a szabad mozgást veszélyezteti.

Macron helyzete sokkal jobb, de fél szemmel ő a nacionalizmus „lepráját” figyeli. A francia-olasz határon már most olyan rend van érvényben, amely modellül szolgálhat az olasz és osztrák hatóságok számára a Brenner-hágón. Ez a fajta ellenőrzés a szakemberek számára azt bizonyítja, hogy a jobboldal máris nagy teret nyert. Merkel és Macron egykor a nyílt, toleráns Európáért állt ki. Ám nem valószínű, hogy mostanában a közös értékeket hirdetnék, miközben a földrész támadás alatt áll, kívülről és belülről egyaránt. Igazából már nem világos, melyek is ezek az értékek.

Trump volt főtanácsadója páratlan tehetségnek tartja Orbán Viktort – tudósít a The Times. Steve Bannon, akit előbb eltávolítottak a Fehér Házból, majd a szélsőjobbos Breitbart News vezetői székét is fel kellett adnia, az egyik hősének tartja a magyar kormányfőt. Azt mondja, sokakkal találkozott már a világ vezetői közül, Kissingertől a kínai elnökig, valamint a szaúdi koronahercegig, de Orbán felér mindegyikkel. Az interjúalany igen jó véleménnyel van Salviniról, a radikális olasz belügyminiszterről is. Egyébiránt úgy gondolja, hogy a Brexit csupán az első dominót jelentette, jönnek a populisták, akiket Bannon erősen támogat, már csak azért is, hogy megfertőzzék Európát és ily módon segítsenek be az amerikai elnöknek.

Mivel ezek az erők nekiestek a Merkel és Marcon által sürgetett nyitottabb bevándorlás politikának, a szakértő derűlátó a földrész jövőjét illetően. Úgy gondolja, hogy a kontinens egy évvel jár Amerika előtt.  Azt is örömmel látja, hogy a német kancellár végre megkapja a magáét, amiért a migránsokkal szembeni laza bánásmóddal sokat tett Németország és Európai tönkretételéért. Úgy gondolja, hogy a politikus már nem húzza sokáig jelenlegi posztján. Szerinte Macron követni fogja a történelem szemétdombjára. Úgy fogalmaz, hogy a populizmus felkelést indított az egész világon.

A gazdag Nyugat-Magyarországon, így Csornán és környékén népszerűsége csúcsán áll a Fidesz – tudósít a Mediapart. Ezt tapasztalta a helyszínen a francia újságíró. Maga a városka az ultrakonzervatív párt egyik hitbizománya, az ottani képviselő kapta az egész országban a legtöbb voksot a választáson.

A sikerben igencsak közrejátszott az egykori őszödi beszéd, amely miatt a magyarok nagy része még ma sem szeretné, hogy visszatérjenek a hatalomba a szocialisták. Egy másik tényező a szüntelen migránsellenes kampány. A helyi polgármester és a körzet parlamenti képviselője mindenben teljesen egyetért Orbán Viktorral, a kétségnek halvány árnyalata sem merül fel bennük a kormány politikáját illetően.

Anyagilag jól mennek a dolgok Magyarországon, amely megtagadja a segítséget a háború elől menekülőktől. Az ország elfelejtette, milyen támogatást kapott a Nyugattól a vasfüggöny idején. Gyopáros Alpár, a honatya ugyanakkor azt mondja, hogy a magyarokkal ellentétben a görögök rosszul használták fel az uniós pénzeket. Szóval a Dél herdál, szemben az erényes Európával. Egyébként pedig a politikus teljes mértékben támogatja, hogy a miniszterelnök távol kívánja tartani a migránsokat. Abban viszont még nagyobb veszélyt lát, hogy szerinte az EU korlátozni akarja a nemzetállamok jogkörét, beleértve, hogy előírja, azok mit tegyenek. És bár nincs elég munkaerő, a politikus szerint mégsem szorulnak rá a bevándorlókra. Majd a megemelt családi segély megoldja a gondokat.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.