Eltűnt a magyar Puli Budapest és Bombay között

Ázsia legnagyobb tudományos-technológiai fesztiváljának meghívott kiállítójaként Mumbaiban búcsúztatta az óesztendőt a magyar holdjárót, a Pulit megalkotó csapat, de az I2.6 jelű prototípus nélkül kellett részt vennie az eseményen, mivel a szerkezet eltűnt a Budapest–Isztambul–Bombay repülőúton.

Eseménydús esztendő volt a 2017. a Puli Space számára. A Google Lunar XPRIZE versenyétől januárban elbúcsúzott csapat a többi között megjárta az ESA tudományos-technológiai központját a hollandiai Noordwijkban, és sikerrel mutatkozott be a strasbourgi Nemzetközi Űregyetemen tartott Moon Village Association alapító eseményén. A Hold egyre inkább az űrügynökségek, egyetemek, kutatóintézetek, magáncégek, befektetők, szponzorok és civil szervezetek érdeklődésének középpontjába kerül.

Ország- és világjárásának 2017-i zárásaként a Puli meghívott kiállítóként részt vett Ázsia legnagyobb tudományos-technológiai fesztiválján, a Techfest, IIT Bombay-on, amely 2016-ban mintegy 160 000 látogatót vonzott. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy felkeltettük a Techfest IIT Bombay szervezőinek érdeklődését, és meghívott kiállítóként rész vehettünk az idei háromnapos rendezvényen – mondta el dr. Pacher Tibor, a Puli vezetője. – I2.6 jelű rover prototípusunkkal izgatottan készültünk a kiállításra. Az érdeklődés végig nagyon nagy volt, rengeteg kedvező véleményt kaptunk. Munkatársaim ennek ellenére szomorúan és dühösen érkeztek vissza kollégáim az indiai metropoliszból, Pulink ugyanis nem érkezett meg a szubkontinensre: december 28-án a Budapest–Isztambul–Mumbai úton valahol egyszerűen eltűnt, és azóta sem tudjuk, hol van. Rengeteg lehetőséget veszítettünk el így, nem tudtuk megadni a sok-sok látogatónak a Puli Mission Control és a rover irányításának élményét, és elestünk a sajtónyilvánosságtól is. Nagyon csalódottak vagyunk, a Turkish Airlines ügyfélszolgálata lényegében válaszra sem méltat minket” – közölte szerkesztőségünkkel Pacher.

A Puli indiai utazását itt követhetik nyomon:

 

A Google XPRIZE Alapítványa tavaly január 24-én jelentette be, hogy a Google Lunar XPRIZE versenyében öt csapat maradt talpon. Az izraeli SpaceIL, az amerikai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto készült arra, hogy 2017. december 31-e előtt elindulnak a Holdra. Az első indítás még mindig várat ugyan magára (a szervezők időközben 2018. március 31-re halasztották a határidőt), mert a hírek szerint a négy tervezett indítás mindegyike pénzügyi és technikai nehézségekkel küzd.

A magyar Puli-csapat vezetője, dr. Pacher Tibor fizikus ennek ellenére is hangoztatta: „…a Google Lunar XPRIZE nagyszerű dolog: a verseny, függetlenül attól, hogy lesz-e hivatalos nyertes akár még egy esetleges hosszabbítás után is, pontosan azt érte el, amire létrehozták: hatékonyan közreműködik egy új piac létrehozásában.”

A már versenyen kívüli csapatok közül a német PT Scientist az Audi mellett a Vodafone Germany támogatását is megszerezte, és gőzerővel készül 2019-i indulására: Audi Mission to the Moon. A Puli partnere, az Astrobotic pedig az United Launch Alliance Atlas V rakétáján 2019 végére tervezi első expedíciójának indítását.

A Holdfalu koncepcióját az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner hozta be a köztudatba. Persze a „Moon Village” nem egy valódi falu vagy konkrét bázis a Holdon, hanem mindazon törekvések összessége, amelyeknek célja, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az emberiség állandó jelenlétét.

A Puli a maga lehetőségeihez mérten bekapcsolódott a Moon Village közösségének munkájába:

https://ipon.hu/elemzesek/holdfalu_marsfalu/3294/

  • a Puli vezetőjét, dr. Pacher Tibort megválasztották a Moon Village Association magyarországi koordinátorává.

Tavaly tovább erősödtek az űrbéli erőforrások felderítésére és felhasználására irányuló törekvések. Az Egyesült Államok után Luxemburg is elkezdte kialakítani az ehhez szükséges jogi és pénzügyi környezetet, a mini ország kormányzata is nagy fantáziát lát az űrbéli bányászatban.

Az iSpace, a japán GLXP-csapat, a Hakuto mögött álló cég Luxemburgban is jelen van, nemrég 90,2 millió dollár tőkét tudott bevonni két tervezett Hold-küldetés fejlesztésébe a többi között a Suzuki, a Japan Airlines, a Konica Minolta, a Development Bank of Japan is ehhez a befektetői körhöz tartozik. (A Hold-völgy víziójat ebben a videóban mutatják be.)

A Puli csapatának a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása, csupán az egyik célja. A lelkes szakemberek meggyőződése, hogy hazánk számára rangot adó, nagy elismerés lenne, ha a világ vezető hatalmai mellett Magyarország ott lehetne azon elsők között, amelyek járművet küldtek a Holdra.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Rubik Ernő, Teller Ede vagy Neumann János nevét világszerte ismerik, a Puli-kezdeményezéssel a magyar tudósok nyomdokaiba kívánunk lépni – jelentette ki dr. Pacher. – Tudásunkat és elhivatottságunkat szeretnénk megosztani a jövő nemzedékével is. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsuk a diákokat: válasszanak természettudományos, műszaki pályát. Ezért rendszeresen tartunk előadásokat űrkutatási és holdutazási témákban iskolás csoportok számára is.”

A Puli országjárása; https://www.facebook.com/pulispacehttp://nyomdmegteis.hu/