DOSZFESZT – nyári tábor doktoranduszoknak

Alapításának 25. évfordulóját ünnepeli a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ): ebből az alkalomból először az idén vehetnek részt értelmiségi fiatalok Keszthelyen, augusztus 15–18. között nyári táborozáson. A rendezvény fő célcsoportja elsősorban a doktoranduszok, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók; várják a mesterszakos hallgatókat, szakkollégistákat, TDK-sokat is. Vagyis azokat, akikre a tudományos utánpótlás szempontjából számítani lehet.

Kisebb léptékben már eddig is tartottak nyári táborokat fiatal értelmiségieknek. A rendezvények résztvevőinek számát azután, hogy a DOSZ 2012-ben köztestületté vált, sikerült némileg növelni is. A DOSZFESZT életre hívásával a szervezők most arra vállalkoznak, hogy kiszélesítik a meghívottak körét. Keszthelyre azért esett a választás, mert a strandolási lehetőség külön vonzóerőt kölcsönöz. A Pannon Egyetem Georgikon Karának közvetlenül a Balaton partján elhelyezkedő kampusza és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiválóan alkalmas az esemény befogadására.

Az értelmiségi fesztivál nem másolja az ismert könnyűzenei palettával készülő rendezvényeket, programjának homlokterében a mesterséges intelligencia és az innováció témaköre áll. Augusztus 16-án, a szakmai napon megtekinthető az interaktív MI-kiállítás, illetve startup szimulációs verseny is a tervek között szerepel. Lesznek a tudományos pályakezdő kutatók számára szervezett előadások, melyek tájékoztatást nyújtanak

• az elérhető ösztöndíjakról,

• a doktori képzés útvesztőiről,

• publikációs lehetőségekről,

• a kutatás módszertanáról,

• a doktorandusz-érdekképviseletek tevékenységéről.

A fő tematika mellett nem sikkad el a kultúra sem: klasszikus- és könnyűzenei fellépők gondoskodnak a kikapcsolódásról, szórakozásról, továbbá borkóstolás, hajókirándulás, vízi és sportprogramok is színesítik a palettát. 

A rendezők kiemelt figyelmet fordítanak a családokra, a kötetlenségre: azért, hogy építeni, ápolni lehessen a baráti és szakmai kapcsolatokat.

További információk a DOSZFESZT-ről itt, tessék kattintani! olvashatók!

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) 1994 óta látja el Magyarországon a doktori képzésben résztvevők érdekvédelmét. A DOSZ tagjai a 29 doktori képzést folytató felsőoktatási intézmény doktorandusz önkormányzatai, így több mint 12 ezer fiatal kutatót ér el. A szervezet az érdekvédelmi feladatok mellett szerteágazó osztályrendszert működtet: a DOSZ 22 tudományos osztályban a magyarországi és határon túli doktoranduszok tudományterületek és ágak szerint tevékenykedhetnek egymás és a szervezet közös sikere céljából.