Emeli-e a vezetékestelefon-díjait a Magyar Telekom?

Arról cikkezett a német helyi sajtó, hogy a Deutsche Telekom a vezetékes telefonok előfizetési díjának emelésével kacérkodik. Számoljon-e ezek után a hazai előfizető hasonlóval, vagy itthon nem fog emelkedni sem a vezetékestelefon-előfizetés sem a tarifa? – kérdezte szerkesztőségünk a Magyar Telekomtól.

Válaszában a „lila óriás” magyarországi leányvállalata a következő állásfoglalást juttatta el az Infovilág szerkesztőségének:

A magyar vezetékes telefonpiac a némettől eltérő sajátosságokkal rendelkezik, így az árazási tervekre is elsősorban a hazai piaci és szabályozói környezet van hatással.

A magyarországi jogszabályi háttér egyébként meglehetősen szigorú, ami a szolgáltatók egyoldalú díjemelési lehetőségeit illeti. A hatályos jogszabályok alapján csak a határozatlan tartamú szerződések esetében van lehetőség egyoldalú díjmódosításra, ám ez sem haladhatja meg azonban a megelőző naptári évre a Központi Statisztikai Hivatal által megadott tényleges fogyasztói árindex mértékét.

Az előfizetők nagy része azonban határozott tartamú szerződéssel veszi igénybe a Magyar Telekom szolgáltatásait, így ez csak közös szerződésmódosítással lehetséges.