Emlékezetes magyar márkák plakátjai láthatók az Országos Széchényi Könyvtárban

Régi tervét valósítja meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) azzal a plakátkiállítással, amelyik ma délután öt órakor nyílik meg az intézmény VI. emeletén. A „Magyar márkák, magyar plakátok” című tárlaton egykori és ma is létező cégérek magas minőségű vizuális megjelenítésével találkozhatnak az érdeklődők. A kiállítás anyagát a nemzeti könyvtár térkép-, plakát- és kisnyomtatvány-tárának munkatársai hosszas kutatómunka után mutatják be a közönség. (Ez a plakát feltehetően nem látható a kiállításon, bár sokak emlékezetében „a plakátként” maradt meg…)

A könyvtárak nem csupán könyveket és folyóiratokat őriznek, hanem más, írásos és képi dokumentumokat is, köztük grafikai plakátokat. Az OSZK-ban található az ország legnagyobb – mintegy nyolcvanezer darabos –, tehát hazánk legátfogóbb grafikai plakátgyűjteménye: a legfontosabb példányokat őrzi a plakát születésétől napjainkig.

A grafikai plakátok célja mindig is az volt, hogy figyelemfelhívó eszközökkel népszerűsítsék a reklámozott árut, terméket, szolgáltatást, kulturális, sport- vagy közérdekű eseményt, politikai eszmét. Általában konkrét céllal, megrendelésre készülnek, jellemzőjük a tömörítés, a jelképekben fogalmazás, a különleges színhasználat, a végletekig való egyszerűsítés és a rövid szöveg. Gyakorta jelenik meg eszköztárukban az ötletesség, a kifejezőerő, a humor. Művészi szempontból sokszor értékes alkotások, elismert grafikusok munkái. A tömegkommunikáció forradalma előtt az utca hírmondójaként a reklám, a propaganda és a véleményformálás legfőbb eszközei voltak.

Kultúránkhoz köthető számos, külföldön is ismert márka vagy márkanév létezik. Ilyen például az elsősorban a rádióiról híres Orion, a csokoládéiról nevezetes Stühmer, a Közép-Európában is népszerű és a mai napig gyártott Dreher sör. Vannak olyan márkáink is, amik csak helyben ismertek, mint például a hazánkban sokáig egyeduralkodó utazási iroda, az IBUSZ, a Budapesthez köthető Közért élelmiszerbolt-hálózat, illetve a Corvin áruház is.

A Magyar márkák, magyar plakátok című tárlaton e hat márkával találkozhat a közönség. Van közöttük, aminek a története a 19. századra nyúlik vissza (pl. Stühmer, Dreher), és van, ami a 20. század második felének ismert márkája volt (Közért). Akad ma is élő márka és olyan is, amely már csak az emlékezetben él. Valamennyire jellemző azonban, hogy szinte fogalommá vált az évtizedek során.

A kiállítás gerincét a hat márka grafikai plakátjai adják, néhány tárggyal kiegészítve. A sokféle típusú és stílusú plakáton keresztül az adott kor művészi stílusába, hétköznapi életébe, történelmébe is bepillanthat a látogató. A kiállításon több mint 50 plakát és néhány egyéb dokumentum, tárgy reprezentálja az egyes márkákat. A ma nyíló kiállítás szeptember 30-áig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.