Erincsson, King's College: távvezérelt műtét 5G alapon

A „Távvezérlés és beavatkozás” című 5G orvosi használati esetnél a biológiai ujj robotizált megtestesítéseként egy szonda szolgáltatja a sebész számára az érintés érzetét egy minimálisan invazív műtéti beavatkozás alkalmával, és képes arra, hogy pontosan, valós időben keresse meg a lágy szövetben a kemény csomókat. A szonda, amelyet akár robotujjnak is nevezhetünk, azonosítani tudja a rákos szövetet és érintéses visszajelzés formájában továbbítja az információt a sebésznek.

Azok, akik az 5G World 2016 rendezvényen felkeresték az Ericsson standját, egy ilyen célt szolgáló kesztyű segítségével megtapasztalhatták, milyen csekély késleltetés mellett vezérelhető 5G átvitellel a robotujj, és miután a szonda kitapintja a kemény szövetet a szimulációban, érzékelhető a szonda által küldött érintésjel. A lágy szövet modelljének közelképén szemmel is kísérhették a történéseket.

Mindez egy szoftveresen vezérelt hálózaton zajlott, amelyet úgy állítottak be, hogy az a végpontok között az 5G egyik legújabb koncepcióját, a hálózatszeletelést alkalmazva biztosítsa a szükséges szolgáltatásminőséget.

Mischa Dohler professzor, a londoni King’s College Informatikai Tanszéke Távközlési Kutatóközpontjának vezetője így nyilatkozott: „Mivel az 5G lehetővé teszi az előrelépést a minimálisan invazív távműtétekben, az alkalmazások száma rohamosan bővül majd, az előnyök pedig többé nem lesznek helyhez kötöttek. Megnyílik az út a világméretű mentori kapcsolatok, illetve a diagnosztika és a beavatkozás skálázhatósága felé.”