Európa jövőjéről rendez konferenciát a Bizottság

Az Európai Bizottság ma ismertette elképzeléseit az Európa jövőjéről szóló konferencia megtervezéséről. A konferencia az Európa-napon, május 9-én kezdődik, és két évig (!) tart majd.

A kezdeményezést Ursula von der Leyen elnök azzal a szándékkal jelentette be politikai iránymutatásában, hogy az európaiak számára az eddiginél nagyobb beleszólást ajánljon az Európai Unió működésébe. A konferencia nyílt, átlátható és strukturált vitát tesz majd lehetővé a legkülönfélébb társadalmi helyzetű polgárokkal. A Bizottság elkötelezett a különböző viták eredményeinek és javaslatainak nyomon követése iránt.
 
A Bizottság két párhuzamos munkaterületet javasol a vitákhoz. Az első középpontjában az uniós prioritások és az Európai Unió célkitűzéseinek meghatározása állna. A második területen a demokratikus folyamatokhoz és az intézményi kérdésekhez kapcsolódó témákat vitatnák meg, ideértve a páneurópai listákat az európai parlamenti választásokon, valamint a csúcsjelölti rendszert.

Az Európai Parlament és a Tanács jelenleg szintén azon dolgozik, hogy miként járuljanak hozzá az Európa jövőjéről szóló konferencia sikeréhez. Az álláspontok kialakítása után alapvető fontosságú lesz, hogy a három intézmény együttműködjék a konferencia koncepcióját meghatározó közös nyilatkozat kidolgozásában. A nemzeti és regionális parlamenteknek és szereplőknek is fontos szerepet kell játszaniuk a konferencián.

Kérdések és válaszok

Bizottsági közlemény az Európa jövőjéről szóló konferencia megtervezéséről