Európai Bizottság: a magyar kormány megtéveszti a közvéleményt

A magyar kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján elhangzott az a kérdés, hogy az Európai Bizottság tudott-e arról, hogy a terrorizmusgyanúval letartóztatott Hasszán F. előre feltöltött készpénzkártyát kapott Görögországban. Az egyenes válasz erre az, hogy a Bizottság nem tudta, mivel a bankkártya-programot nem az Európai Bizottság, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) bonyolítja le – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A készpénzkártyás támogatási formában a Görögország által nemzetközi védelemben részesített személyek részesülnek. Ennek megfelelően az UNHCR, valamint a görög hatóságok számára ismertek a kártyatulajdonosok. A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni – Európában való továbbutazás esetén tehát nem –, készpénzfelvételre pedig eleve nem alkalmasak.

A szóban forgó bankkártyát letiltották, miután Hasszán F. nem jelent meg a havonta történő helyszíni ellenőrzésen. Miután a férfi elhagyta Görögországot, a belga és a magyar hatóságok közötti, az Eurojust által koordinált információcserének köszönhetően fény derült a vele szemben fennálló terrorizmusgyanúra, amely miatt végül letartóztatták Magyarországon.

A Görögországban működő bankkártya-program a jogszerűen ott tartózkodó menekültek ellátásának egyik formája. Annak fényében, hogy az állam amúgy is köteles lenne gondoskodnia az érintettek ellátásáról, a bankkártyák hatékony megoldást jelentenek, ráadásul a készpénz-használathoz képest jobban ellenőrizhetők, bármikor letilthatók, és használatuk földrajzilag korlátozott.

Állítás: „Pénzzel feltöltött bankkártyákkal is segítenék a bevándorlást.”

A valóság: Az uniós segély nem ösztönzi a migrációt, hanem kizárólag a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatja. Az Európai Bizottság előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyákat finanszíroz a Görögországban tartózkodó menekültek és menedékkérők számára az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program keretében.

A kártyatulajdonosok meghatározott havi összeget kapnak, hogy fedezni tudják alapvető szükségleteiket, például élelmiszert és ruházatot vásároljanak. A pénzügyi támogatás – a természetbeni segélyekkel szemben – költséghatékony, és elősegíti, hogy az érintettek beilleszkedjenek a helyi társadalmi és gazdasági életbe.

Nincsenek név nélküli bankkártyák. Minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert. A kártya tartalmaz egy számot, amely a programban részt vevő kártyatulajdonos személyazonosságára vonatkozik. A kártyatulajdonos személyazonosságát havonta ellenőrzik a helyszínen. A kártyát csak Görögországban lehet használni, más országokban nem.

Az Európai Bizottságnak a magyar kormány kampányára adott válaszai itt elérhetők, tessék kattintani!