Európai Bizottság: cél a zöld és emberközpontú gazdaság


Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság ma (megbízatása szerint) első alkalommal kezdi meg az európai szemeszter új ciklusát. Ambiciózus növekedési stratégiája a zöld és emberközpontú gazdaság kiépítése végett a versenyképes fenntarthatóság előmozdítására összpontosít.


Az éves fenntartható növekedési stratégia az Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásában megfogalmazott jövőkép megvalósítására szolgál. Meghatározza az EU gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai stratégiáját, és az európai zöld megállapodás – a Bizottság új növekedési stratégiája – prioritásainak megfelelően a fenntarthatóságot és a társadalmi befogadást helyezi az uniós gazdaságpolitikai döntéshozatal középpontjába. Célja, hogy Európa továbbra is a világ legfejlettebb jóléti rendszereinek adjon otthont, váljék az első klímasemleges kontinenssé, továbbá innovációtól és versenyképes vállalkozószellemtől pezsgő központ legyen. Eszközeivel Európa az eddigieknél is jobb eredményekre lesz képes a szociális méltányosság és jólét területén. A fenntartható növekedési stratégia tágabb értelemben segíteni majd, hogy az unió és tagállamai megvalósítsák az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, amelyeket a Bizottság most először integrál az európai szemeszterbe.
Az éves fenntartható növekedési stratégia négy, egymással összefüggő és egymást kölcsönösen erősítő szempontot vesz figyelembe a hosszú távú kihívások kezeléséhez. A zöld és emberközpontú gazdaság kialakításához a tagállamok strukturális reformjainak, foglalkoztatáspolitikáinak, valamint beruházási és költségvetési politikáinak e szempontokon kell alapulniuk. E négy szempont a következő:

# környezeti fenntarthatóság,

# termelékenységnövekedés,

# méltányosság, és

# makrogazdasági stabilitás.

A Bizottság ma közzé tette a többi között az együttes foglalkoztatási jelentésre irányuló javaslatot is, amely az európai foglalkoztatási és szociális helyzetet elemzi, és kiemeli azokat a területeket, amelyeken előrelépés történt, és azokat, ahol az eddiginél többet kell tenni. Az egységes piaci teljesítményjelentés pedig az egységes piac eredményeit értékeli. Ez a jelentés most először jelent meg az európai szemeszter ciklusában, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos az egységes piac gördülékeny működését segítő reformok megvalósítása.

Az európai zöld megállapodás