Európai Hidak: gazdag kulturális fesztivál a Müpa-ban németekkel

Szeptember 17–30. között megújult formában folytatódik a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös, 2013-ban alapított fesztiválja, amelynek középpontjában ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város áll.

A képzeletbeli híd az idén a kivételesen sokszínű és pezsgő atmoszférájáról, fiatalos lendületéről és gazdag történelméről híres német fővárost, Berlint és Budapestet köti össze a klasszikus zenei, jazz- és popkoncerteket, valamint kultikus filmek vetítéseit felvonultató eseménysorozat révén. 

Az Európai Hidak rendezvénysorozat nyitó estjén mindjárt egy klasszikus zenei csemegékkel kecsegtető, német és magyar előadókat és zeneszerzőket egyaránt felvonultató koncert, a „Von Bartók bis Bartók – Bartóktól Bartókig” várja a nézőket.

Az első részben a tavalyi Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző-verseny díjnyertes alkotásai, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Horváth Balázs darabjai, valamint Matthias Pintscher Occultation című műve csendülnek fel olyan kiváló művészekkel, mint Simon Höfele, Pálfalvi Tamás és Benyus János. A folytatásban a Modern Art Orchestra big band átdolgozásában, Fekete-Kovács Kornél, Tony Lakatos, Szirtes Edina Mókus, Lukács Miklós és Gőz László közreműködésével lesz hallható Bartók Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusa.

A világszerte ismert, német nyelvterületen különösen nagy tiszteletben tartott magyar zeneszerző, Liszt Ferenc művei szólalnak meg a Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 18–19-i koncertjén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A két este műsorában a regényes-nyugtalan életű Nikolaus Lenau Faustján alapuló Mefisztó-keringő és a legendás Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia mellett az Esz-dúr zongoraverseny is helyet kapott, a koncert szólistája pedig nem más, mint a nemzedéke egyik legegyénibb és legeredetibb előadóművészeként tisztelt, zágrábi születésű Dejan Lazić.

Az Európai Hidak fesztivál rendkívül sokszínű kínálata a könnyűzenét kedvelők számára is vonzó koncerteket tartogat. Az elektronikus zenei színtér egyik emblematikus berlini figurája, Henrik Schwarz DJ és producer meghökkentő projektjeiben legújabban a klasszikus zene és a techno szokatlan házasításával foglalkozik.

A különböző műfajok és stílusirányzatok kreatív ötvözése jellemzi Snétberger Ferenc és zenésztársai, Tzumo Árpád, Josh Ginsburg és Toni Snétberger Itthon-otthon című estjét is, amelyen nemcsak a jazz találkozik a klasszikus, a roma és a latin zenei hagyományokkal, hanem két ország zenei és kulturális kincseinek harmóniájára is rácsodálkozhatunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem falai között. Németország egyik legfelkapottabb zenészegyénisége, a szarkasztikus humorú szerzeményeivel és vírusvideóként terjedő reklámdalaival hírnevet szerzett Friedrich Liechtenstein és triója jazzbe hajló, könnyed vokális popzenét hoz a budapesti közönségnek. A karizmatikus énekes minden bizonnyal elbűvöli majd a nézőket, hiszen nemcsak a humora, a hangja is páratlan.

Százhúsz év német és magyar dalterméséből ad ízelítőt a Fesztivál Színházban sorra kerülő „Berlin–Budapest Lieder” című est: Horti Lilla szoprán és Benjamin Appl bariton tolmácsolásában élvezhetjük a többi között Bartók ritkán hallható Ady-dalait és Schönbergnek az első berlini kabaré, az Überbrettl számára szerzett darabjait.

A fesztivál klasszikus zenei programjára Fischer Iván és a Konzerthausorchester Berlin koncertje teszi fel. a koronát.

A filmrajongók is valódi ínyencségeknek örülhetnek a fesztivál napjaiban, hiszen olyan filmtörténeti jelentőségű alkotásokat élvezhetnek nagy vásznon, mint a megindítóan szép „Berlin felett az ég”, a múlt század hetvenes-nyolcvanas évek új német filmjének kultikus Fassbinder-mozija, a Maria Braun házassága vagy a 2000-es évek egyik legnagyobb német filmsikere, a kacagtató Good bye, Lenin!

Az Európai Hidak Berlin témájú irodalmi estjén Parti Nagy Lajos, Márton László és Kukorelly Endre berlini, az évtizedek óta hazánkban élő kávéház-tulajdonos, Wilhelm Droste budapesti élményeiről mesél, a beszélgetéseket Dés László és Dés András foglalja zenei keretbe.