Európai Parlament: 3000 millió € az uniós egészségügyi ágazatnak

Több tesztelés, segítség a betegeket gondozó orvosoknak és nővéreknek: az Európai Parlament 3080 millió eurós uniós segítséget hagyott ma jóvá. Az uniós források közvetlenül a tagállamok egészségügyi rendszerét támogatják a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A kezdeményezésnek köszönhetően az Európai Unió megvásárolhatja a sürgősen szükséges orvosi eszközöket (arcmaszkokat és lélegeztetőgépeket), betegeket és orvosi berendezéseket szállíthat a határ menti régiókban, további szakemberek munkába állítását finanszírozhatja az unió legnehezebb helyzetű területein, és segíthet a tagállamoknak mobil tábori kórházak létesítésében.

Az erre fordítható jó háromezer millió eurót elsősorban a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön (2700 millió euró) és a rescEU-n (380 millió euró) keresztül juttatja célba az unió.

Az intézkedéscsomagban további források találhatók a családjuktól elszakadt uniós polgárok hazaszállítására nem uniós országból az európai polgári védelmi mechanizmus keretében (45 millió euró), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára (3,6 millió euró), a megnövekedett migrációs nyomásnak kitett Görögország számára (350 millió euró) és az albániai földrengés utáni újjáépítésre (100 millió euró) is.

A költségvetési bizottság képviselői már márciusban kérték az idei költségvetésben fennmaradt összegek mozgósítását.

A Bizottság nemrég két költségvetés-módosító javaslatot terjesztett be (DAB 1/2020 és DAB 2/2020) a Covid19 járványra adott összehangolt válaszlépések pénzügyi hátterének biztosítására. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt 2016-ban hozták létre azért, hogy segítséget nyújtson Görögország számára az oda érkezett nagyszámú menekült ellátásában.

A rescEU orvosi berendezés-készleteinek egy vagy több uniós tagállam ad majd otthont. A raktározó ország lesz felelős az ott tárolt berendezések beszerzéséért. A Bizottság 100 százalékban állja az orvosi berendezések költségét. A Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ gondoskodik majd a készletek elosztásáról annak érdekében, hogy a berendezések oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Jogállamiság a Covid19-sújtotta Európában: Magyarország, Lengyelország

A Parlament az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélik.

A Parlament törvénytelennek tartja a lengyel kormány döntését a választási törvények megváltoztatásáról, és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezi, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.

A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is.

A Parlament a Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.

A Parlament állásfoglalása végezetül hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi probléma. Az uniónak ezért létre kellene hoznia egy európai információs csatornát, amely biztosítaná, hogy minden európai pontos és ellenőrzött információhoz juthasson. A képviselők a közösségimédia-vállalatokat is felkérik, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd megállítására.