„Vörös zóna” létesült a gyermekkórházban

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek a járvánnyal kapcsolatos felkészülésével összhangban alakították ki a Magyar Vöröskereszt segítségével a „vörös zónát” a koronavírusos betegek fogadására, kiszűrésére és vizsgálatára szolgál majd.

A napok alatt elkészült létesítményt ma a sajtó munkatársai is megtekinthették. A vörös övezet elyiségei végül is kórházi sürgősségi osztályt alkotnak vizsgálóponttal, váróhelyiséggel, valamint a diagnosztikai eszközökkel, EKG-val, defibrillátorral, súlyos betegek ellátására szolgáló készülékekkel látták el. A kevésbé súlyosnak látszó esetek szűréséhez pedig további két vizsgálóhelyiséget alakítottak ki.

A vörös övezethez a Magyar Vöröskereszt egészségügyi gyorsbeavatkozó egysége adta a sátrakat, a felépítésében és az eszközök telepítésében pedig is a Vöröskereszt meg a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat katasztrófa-válaszadási szakemberei, valamint a Fővárosi Vízművek munkatársai segítettek.

A nagyrészt önkéntesekből álló vöröskeresztes egység számára nem volt idegen újdonság a sátorkomplexum kialakítása: a múlt években nem egyszer vett részt nemzetközi gyakorlatokon és küldetésekben, melyeken járványügyi tapasztalatokra is szert tettek tagjai.

A hazai legnagyobb karitatív szervezet január vége óta vesz részt a koronavírus ellenes aktivitásban.