Bécs újraéled – ötezer laptop iskolásoknak

Az osztrák intézkedések a koronavírus terjedése ellen hatásosnak bizonyultak, azonban messze még a válság vége. Bécs város vezetése a parkolási díjak újbóli bevezetéséről, forgalomcsillapított zónákról és iskolások otthoni tanulásához szükséges laptopokról döntött. (Nyitó kép: Bécs Eurocomm-PR/Regina Hügli)

Azzal, hogy már januárban felállt egy orvosi válságkezelő törzs és összefoglalta teendőket, majd pedig szervezetten intézkedett, Bécs hatalmas lépéselőnyre tett szert a járvány megfékezésében. Azzal, hogy idejében korlátozták az idősotthonok és szociális intézmények látogatását, valamint megszervezték az egészségügy és a közszolgáltatások gördülékenyen működését, el tudták kerülni a kiugróan magas halálozási arányt.

Bár az emberek egészsége a legfontosabb, Bécs sem hagyhatta figyelmen kívül a gazdasági tényezőket. Addig is támogatták az egyszemélyes, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat, az erre a célra fordítható összeget most tovább növelték, hogy még többen részesülhessenek belőle. Az igen közkedvelt home office támogatási keretet például megötszörözték, kettőről tízmillió euróra bővítették.

További fontos változás, hogy az ideiglenesen ingyenessé tett parkolási zónák április 27-től újra fizetősek lesznek. Ennek oka, hogy a fokozatos nyitás hatására a forgalom megélénkült, és májusban valószínűleg még tovább fog nőni. Ezzel a döntéssel megoldható, hogy mindazoknak legyen parkolóhelye, akiknek okvetlenül szüksége van rá.

Ezzel párhuzamosan a városvezetés ideiglenesen csillapított forgalmú övezeteket hozott létre a sűrűn lakott kerületekben, miáltal gyalogosok, biciklisek és autósok is gond nélkül használhatják a közutakat. Erre egyrészt azért volt szükség, mert a budapesti utcákhoz hasonlóan Bécsben is sok helyütt szűkek a járdák, ami nem teszi lehetővé a személye közötti biztonságos távolság megtartását járvány idején. Másrészt azoknak a helyzetén is könnyíteni akartak, akik az otthoni bezártság után levegőznének egy kicsit, de a távolság miatt nincs lehetőségük parkokba vagy néptelenebb helyekre kimozdulni.

A bécsi iskolások májusig még biztosan otthon tanulnak majd. Azért, hogy senki se maradjon le tanulmányaiban eszközhiány miatt, Bécs hárommillió euró ráfordítással szoftverekkel ellátott ötezer laptopot bocsát a rászoruló diákok rendelkezésére.

A laptopokat kölcsönbe kapják az ötödik osztályos, vagy annál idősebb tanulók, az odaítélésről az iskolák és a Bécsi Oktatási Igazgatóság közösen döntenek. Az intézkedés a város hosszútávú digitális oktatási stratégiájának része.