Izgalmas városok – új műsorfolyam a NatGeón

Négyhetes műsorfolyamot állított össze a National Geographic csatorna a város kedvelőinek és a tanulni vágyóknak: külföldi városokat, építészeti remekműveket ismerhetnek meg a nézők. (A nyitó képen: Berlin.)

A városokra és az építészetre koncentráló műsorok holnaptól október 15-ig láthatóak a National Geographic csatornán.  Ebben a kiemelt időszakban olyan új műsorok lesznek elérhetők, mint például a Városépítők című dokumentumfilm-sorozat, amely a Föld nyolc városának – Berlin, Canberra, Nápoly, New York, Párizs, Seattle, Sydney, Tokió – gondjait, sikereit tárja elénk, valamint a várost meghatározó építészeti alkotásokat is bemutatja.

Ki nem ismeri? Nápoly…

A sorozatban látható, milyen gondokkal kell megküzdeniük ezeknek az ikonikus városoknak. Nápolyt például egy aktív tűzhányó veszélyezteti, New York a globális felmelegedés következményeitől retteg. Berlin jelenleg hemzseg a startupoktól, tudatosan kozmopolita, és elkötelezett a társadalmi kohézió és a fenntartható fejlődés mellett, viszont ebből adódnak a társadalom minden rétegét érintő kihívások is. Tokió, több mint 13 millió embernek ad otthont, a japán főváros mégis biztonságos és élhető. A Városépítőkből megtudható, hogyan lehetséges ez, főként annak ismeretében, hogy Tokió aktív, minden pillanatban földrengésekkel és cunamikkal fenyegető törésvonalak közelében fekszik.

Canberra a sorozatban bemutatott városok közül a legfiatalabb – választ kaphatunk arra, miként lehet létrehozni egy nagyvárost gyakorlatilag a semmiből. A Városépítőkből kiderül az is, mennyire más lenne Párizs, ha nem létezett volna a híres Haussmann báró, az urbanizáció zseniális, jövőbelátó irányítója. Seattle-t jelenleg az Egyesült Államok leggyorsabban fejlődő városai között tartják számon, a high-tech cégek jelenléte miatt. Viszont, Seattle-ben nemcsak a high-tech laboratóriumok mélyén történnek varázslatos dolgok, sok esetben maguk az épületek is zseniális alkotások – a Városépítőkben „közelebbről” is megnézhető az ikonikus Space Needle torony, a Washington-tavon épült úszó híd és a világ legnagyobb átmérőjű fúrt alagútja is.

Külön sorozat foglalkozik a lenyűgöző, korunkat meghatározó építészeti alkotásokkal: Az építészet remekművei sorozat epizódjai szintén október közepéig lesznek láthatók. Megismerhetők a nagyvárosokra jellemző terek; a városi parkok, kertek tervezésének folyamata; a világ legszebb, legkülönlegesebb színházai, és olyan formabontó épületeket „járhatunk be”, mint például a moszkvai Boldog-Vazul székesegyház, a híres londoni Uborka (a Gherkin felhőkarcoló), a velencei Szent Márk-székesegyház; a milánói operaház, a La Scala.